Regija
0

Čedo Jovanović: Vlast hoće da drži ljude u komi

FENA
Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
Najnovije izjave predsjednika Tomislava Nikolića i potpredsjednice vlade Suzane Grubješić o EU-u jasno govore o namjerama vlasti da se društvo drži u komi u koju su ga svojom politikom i doveli, izjavio je predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

"Dok torbare svuda po svijetu, spremni da pristanu na bilo šta da bi popunili budžet koji je račun neefikasne politike, Evropa im je savršena poštapalica, i izgovor i opravdanje i strašilo čim neko u Srbiji počne da postavlja racionalna pitanja", kazao je Jovanović za list "Danas" od utorka.

Lider LDP-a ocjenjuje da ni predsjednik Republike ni Vlada Srbije neće da priznaju da čak i u ovakvoj situaciji, dok oni podižu PDV i stalno se zadužuju po šest ili sedam posto kamate, zemlja dobija pomoć od 180 miliona eura bespovratne pomoći EU samo u ovoj godini, uz još čitav niz kredita po vrlo jeftinim uslovima, prenio je Tanjug.

"Pa kad ne žele da žure, neka onda objasne koliko će nas koštati kada tog novca ne bude bilo, gdje će se opet povoljno zadužiti, šta će raditi bez kredita i fondova EU koji su duplo povoljniji od svakog njihovog genijalnog zaduženja na klasičnom tržištu", naglasio je Jovanović.

Prema njegovim riječima, Srbiji se žuri i "nemamo pravo da osudimo svoju djecu na propadanje jer vlast nije sposobna da razume i da se prilagodi vremenu u kom živimo".

"Srbiji je potrebna integracija u Evropu jer je to prilika da u tom procesu efikasno reformišemo zdravstvo, unaprijedimo obrazovanje, zavedemo red u javnim finansijama, afirmišemo vladavinu prava i građanskih sloboda, izgradimo jake institucije, stvorimo uslove za razvoj tržišne ekonomije, obezbijedimo slobodu medija", rekao je Jovanović.

"To su izazovi pred kojima se naši političari povlače, svjesni da se radi o teškom poslu koji je bolan, ali jedinom koji će garantovati da ćemo sutra živjeti u uređenoj zemlji u kojoj će svačiji život zavisiti isključivo od njegove sposobnosti, a ne od političara ili stranke na vlasti", kazao je lider LDP-a.