Pitanje cost efektivnosti
10

Capak: Ako više testirate, više ste i novca potrošili

R. D.
Krunoslav Capak (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Krunoslav Capak (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak nakon jučerašnjeg sastanka s županijskim stožerima medijima je kazao i nešto što baca drugo svjetlo na borbu protiv pandemije i sam proces testiranja.

On je na pitanje stoji li računica da ako više testiramo, onda ima i više pozitivnih, kazao da to "relativno stoji".

"Kada bi masovno testirali, sigurno bi pronašli i one asimptomatske, kojih prema našim zadnjim podacima, ima oko 15-20 posto. Tako da bi sigurno pronašli više. No to je pitanje 'cost efektivnosti'. Ako više testirate, više ste i novca potrošili, a pitanje je hoćete li naći dovoljno više pozitivnih da bi finansijski pokrili takvu mjeru", kazao je.

U kontekstu rasta broja pozitivnih u Hrvatskoj Capak je kazao kako je porasta procenat pozitivnih od broja testiranih i iznosi 11 posto posljednjih dana.

"Inače smo mi kontinuirano bili ispod 5 posto i imali smo jako dobar postotak. Međutim, ovi veliki brojevi su nas podigli i mi se nadamo da ćemo te velike brojeve uspjeti smanjiti i vratiti se ispod 5 posto", objasnio je.

Svjetska zdravstvena organizacija u brojnim svojim dokumentima navodi kako je sve iznad pet posto pokazuje da situacija nije pod kontrolom.

"Mi ne mislimo da situacija nije pod kontrolom. To je samo jedan pokazatelj. Mi imamo jako dobre pokazatelje koji govore o identifikaciji izvora zaraze i načina na koji su se zarazili jer naši epidemiolozi rade ogroman posao jer sa svakim razgovaraju i identificiraju gdje se mogao zaraziti, pronađe potencijalne kontakte. Po nama je najvažniji pokazatelj koliko imamo neriješenih slučajeva. A imamo ih malo", kazao je na kraju.