Iz Srbije i Bugarske
20

Call centri prodavajući lažne kriptovalute namamili Nijemce da ulože više od 2 miliona eura

S. Š.
(Izvor: Europol)
(Izvor: Europol)
Organi za provođenje zakona i pravosudni organi iz Bugarske, Kipra, Njemačke i Srbije, uz podršku Europola i Eurojusta, udružili su se protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umiješane u prevare u vezi sa ulaganjima na internetu.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od niza različitih kriminalnih aktera koji djeluju preko call centara, namamila je žrtve da ulažu velike količine novca u lažne šeme kriptovaluta. Europol je uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi.

Akcija koja je provedena prošle sedmice dovela je do 15 uhapšenih, od kojih 14 u Srbiji i jedno u Nemačkoj. Zatim, ispitana je ukupno 261 osoba od kojih neke čekaju krivično gonjenje (42 u Bugarskoj, dvije na Kipru, tri u Nemačkoj i 214 u Srbiji).

Pretražene 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dvije na Kipru, 15 u Srbiji, a zapljene uključuju tri hardverska novčanika sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 eura u gotovini, tri vozila, elektronsku opremu i sigurnosne kopije podataka, dokumentaciju.

Osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na web stranice kojima su tajno upravljali kriminalci, a koje su nudile naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute. Žrtve, uglavnom iz Njemačke, prvo bi uložile male, trocifrene sume.

Lažna poskupljenja koja su dovela do navodno unosnog profita za investitore su ih zatim uvjerila da izvrše transfere većih iznosa. Trenutno se procjenjuje da je finansijska šteta njemačkim žrtvama veća od dva miliona eura, a žrtve imaju i druge zemlje poput Švicarske, Australije i Kanade. Istraga sugerira da će broj neprijavljenih slučajeva vjerovatno biti mnogo veći.

To bi značilo da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona eura, navodi se u zvaničnom saopćenju Europola.