Regija
0

C. Gora i Kosovo uspostavili diplomatske odnose

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Crna Gora danas je uspostavila diplomatske odnose sa Kosovom, koje je ranije jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije.

Diplomatski odnosi uspostavljeni su razmjenom pisama ministara inostranih poslova Milana Roćena i Skendera Hisenija, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

  Vlada  Crne Gore navodi  da su diplomatski odnosi sa Prištinom uspostavljeni u skladu sa odlukom zvanične Podgorice o priznanju Kosova od 9. oktobra 2008. godine. 

Roćen je u pismu istakao da potpuno dijeli mišljenje svog kolege Hisenija da odnosi između Crne Gore i Kosova imaju dobru perspektivu. 

On je naglasio da Crna Gora veoma cijeni to što je Hiseni u pismu istakao da vlasti Kosova imaju razumijevanja za potrebe članova crnogorske zajednice.

"Očekujem da će njihov položaj biti riješen na trajnoj osnovi u okviru pravnog sistema Kosova, istovremeno sa pripremama za razmjenu diplomatskog osoblja", istakao   je šef crnogorske diplomatije.

Roćen je istakao da će to doprinijeti boljem međusobnom povjerenju i tradicionalnom uvažavanju koje njeguju dva prijateljska naroda, u interesu zajedničkog dobra, jačanja regionalne stabilnosti i bržeg dostizanja zajedničkih evropskih i evroatlantskih ciljeva.
Crna Gora je 9. oktobra 2008. godine priznala Kosovo,  nakon čega je Beograd uskratio gostoprimstvo njenom ambasadoru.

Puni diplomatski odnosi su normalizovani godinu dana kasnije kada je novi crnogorski ambašador Igor Jovović predao akreditive predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

Srbija je sugerisala Crnoj Gori da sačeka sa činom uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom do odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu.