|

Buzek: Radujem se što ću hrvatski slušati kao 24. službeni jezik

Buzek: Radujem se što ću hrvatski slušati kao 24. službeni jezik
0
F
FENA
9.12.2011. u 11:12
5
komentara
0

dijeljenja
Buzek: Radujem se što ću hrvatski slušati kao 24. službeni jezik Jerzy Buzek
Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy i poljski premijer Donald Tusk, koji su zajednički domaćini svečanosti potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u, čestitali su u petak u Bruxellesu na početku svečanosti Hrvatskoj na velikom postignuću.
"Danas je historijski dan za Hrvatsku i za EU", rekao je Van Rompuy pred čelnicima država i vlada zemalja članica EU-a i Hrvatske koji su se okupili na svečanosti potpisivanja. Hrvatsku na svečanosti predstavljaju predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.

"Hrvatska će postati 28. članica EU-a", kazao je. Dodao je kako postignuće Hrvatske pokazuje svima u regiji da se radom i upornošću može dostići evropsko članstvo. Hrvatska je pokazala da budućnost "zapadnog Balkana leži u EU-u".

Ovo nije kraj procesa, naglasio je Van Rompuy, Hrvatska sada počinje djelovati kao promatrač, počevši od danas prisustvom na Evropskom vijeću.

Poljski premijer Tusk, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu EU-om, kazao je da želi "Hrvatskoj iskrenu dobrodošlicu u zajedničkoj evropskoj porodici".

Hrvatska je pokazala "odlučnost, sposobnost, hrabrost i visoku razinu kompetencije", kazao je Tusk.

Do pred nekoliko godina ne bi se očekivalo da ćemo ovako brzo doći do sretnog završetka, rekao je, naglasivši da je put Hrvatske u EU bio teži nego drugima.

"Sada smo našli zajednički dom za još jednu evropsku naciju", naglasio je Tusk.

Čestitkama Hrvatskoj na velikom uspjehu na svečanosti potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u u Bruxellesu pridružili su se u petak i predsjednici Evropske komisije Jose Manuel Barroso i Parlamenta Jerzy Buzek, poručivši da je Hrvatska na svom putu odradila veliki posao.

Predsjednik Evropske komisije Barrroso, ističući da današnji dan predstavlja veliko postignuće za Hrvatsku, kazao je kako Evropa odaje priznanje Hrvatskoj, njenim vođama i narodu na tome da su ostali odani zajedničkom evropskom cilju.

Istaknuo je kako je Hrvatska zadovoljila stroge kriterije i danas je potpuno drugačija zemlja od one koja je prije 10 godina podnijela zahtjev za članstvom.

"Hrvatska je najbolji dokaz o tome koliko je transformacijska moć naše politike proširenja snažna i kako može biti uspješna", poručio je Barroso.

Predsjednik Evropskog parlamenta Buzek izrazio je nadu da će se podrška koju je Hrvatska prošle sedmice dobila u Evropskom parlamentu kada je dobila zeleno svjetlo za članstvo kao 28. članica EU ponoviti i na referendumu koji će se održati u Hrvatskoj.

On je kazao kako se raduje što će na plenarnim zasjedanjima slušati hrvatski jezik kao 24. službeni jezik.

I Barroso i Buzek istaknuli su da s Hrvatskom ne završava proces proširenja te da je njen primjer poruka drugim zemljama u regiji.

Uprkos krizi, naši ciljevi u proširenju ostaju isti, kazao je Barroso, a Buzek je istaknuo da je Hrvatska uzor i model za druge zemlje u regiji.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...