Regija
0

Bush stigao u Banske dvore

FENA
Američki predsjednik George Bush, drugog dana posjeta Hrvatskoj, stigao je u subotu ujutro u Banske dvore na razgovore s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i upisao se u Zlatnu knjigu.

Nakon razgovora, Bush i Sanader dat će izjavu za novinare, a potom će se američki predsjednik obratiti građanima na Trgu sv. Marka na kojem su tim povodom uklonjene, nakon dugo vremena, skele s crkve Sv. Marka. Na Trg, na kojem se odvija kulturno-umjetnički program, već ujutro počeli su dolaziti prvi od oko tri tisuće građana koji su dobili pozivnice.

George Bush u pratnji supruge Laure i izaslanstva u kojem su između ostalih i državna tajnica Condoleezza Rice i savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost Steven Hadley u petak se susreo s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem koji je potom u čast američkog gosta priredio svečanu večeru kojoj je bilo nazočno šezdesetak uzvanika iz hrvatskog političkog, akademskog, sportskog, kulturnog i vjerskog života.

Gotovo jednosatni razgovori dvaju izaslanstava na Pantovčaku bili su posvećeni razvoju bilateralnih odnosa, stanju u regiji i NATO-u. Američki gosti iskoristili su tu prigodu da još jednom čestitaju Hrvatskoj na pozivnici za članstvo u NATO-u koju je dobila u četvrtak na summitu u Bukureštu.

Na kraju dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, kamo je stigao sa summita NATO-a u Bukureštu, Bush će se sastati s predsjednicima i premijerima zemalja Jadranske povelje - Hrvatske, Albanije i Makedonije. Albanija je uz Hrvatsku također dobila pozivnicu za NATO-a za razliku od Makedonije koja još nije riješila prepreku na tom putu - spor sa susjednom Grčkom oko imena.