Regija
0

Bush će u aprilu posjetiti Hrvatsku

Sarajevo-x.com
Ured glasnogovornika Bijele kuće objavio je u četvrtak saopćenje u kome se navodi da će predsjednik George W. Bush i njegova supruga Laura Bush u aprilu posjetiti Ukrajinu, Rumuniju i Hrvatsku.

Cilj posjete je podrška napretku slobode i demokratije te jačanje NATO saveza kako bi se mogao nositi s izazovima 21. stoljeća.

U bilateralnim susretima u Kijevu, u Ukrajini, 1. aprila, predsjednik Bush će se sastati s predsjednikom i premijerom Ukrajine.

Nakon toga će američki predsjednik otputovati u Bukurešt kako bi sudjelovao na samitu NATO saveza od 2. do 4. aprila.

Uz redoviti program na samitu, predsjednik Bush će također održati bilateralne sastanke s predsjednikom i premijerom Rumunije te s glavnim tajnikom NATO saveza.

Predsjednik Bush i njegova supruga također će posjetiti Hrvatsku, gdje će se predsjednik sastati s predsjednikom i premijerom Hrvatske, te sa čelnicima zemalja koje NATO savez na samitu u Bukureštu odluči pozvati u članstvo.

Transformacija i proširenje NATO-a predstavljaju povijesni uspjeh koji je osnažio Sjevernoatlantski savez, zalaganje za mir i sigurnost, te unaprijedio interese slobode i demokratije u srednjoj i istočnoj Evropi.

Posjeta američkog predsjednika Ukrajini, Rumuniji i Hrvatskoj naglasiti će važnost američke podrške cjelovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi, navodi se u saopćenju.