Regija
0

Busek: Nesagledive posljedice otcjepljenja Kosova

FENA
Predsednik Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek smatra da političari u Beogradu žive u "svijetu mitologije", ali je istovremeno upozorio da otcjepljenje Kosova nosi nesagledive posljedice.

„Dok se u Srbiji bilježe veliki privredni uspjesi, dotle njen politički vrh živi u svijetu mitologije. Situacija se neće promijeniti dok nezavisnost Kosova ne postane stvarnost, ali taj čin nosi sa sobom nesagledive posljedice", dodao je Busek u izjavi današnjem "Nepsabadshagu".

Prema njegovom mišljenju "Zapad je potcijenio tvrdoglavost rukovodilaca u Beogradu", ali bi trebalo očekivati da će se nekoliko mjeseci nakon proglašenja nezavisnosti Kosova strasti smiriti.

"Od nekih građanskih organizacija u Beogradu sam, međutim, dobio informaciju da taj čin Beograd neće moći da preživi bez druge revolucije", rekao je Busek.

Visoki funkcioner organizacije nastale nakon bombardiranja naše zemlje od strane NATO pakta je uvjeren da će Kosovo uspjeti da opstane kao nezavisna država, navodeći kao primjer uspješni razvoj Slovenije, pa i Crne Gore.

"Veće probleme treba očekivati u Bosni i Hercegovini, gdje se Srbi, Hrvati i Bošnjaci isključivo fokusiraju jedni na druge, ne želeći da izgrade jedinstvenu državu. Rat je nastavljen u njihovim srcima, ali sam, kada je u pitanju čitav region, veliki optimist. Tri balkanske zemlje su već dospjele u EU, mada mislim da je pristup Bugarske i Rumunije bio preuranjen", zaključio je Busek.