Regija
0

Busek: Ne treba se plašiti pobune u regiji zbog Kosova

FENA
Proglašenje nezavisnosti Kosova ne bi trebalo da izazove regionalnu pobunu na Balkanu, ocijenio je u petak u Bruxellesu specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek.

Očekivano otcjepljenje srbijanske pokrajine "odrazit će se na regionalnu saradnju", kazao je on na skupu koji je organizirala grupa za promišljanje European Policy Center.

Ovaj bivši austrijski vicekancelar s početka 90-tih je kazao kako očekuje diplomatsku odmazdu Srbije prema Kosovu i sankcije s velikim posljedicama koje će se odnositi na snabdijevanje njegovog teritorija električnom energijom.

Ali na regionalnom planu "izvjesno je da neće biti pobuna. Primjećujem tendenciju vlada u regiji da ostanu izvan spora radije nego da se miješaju", kazao je on.

Po Busekovom mišljenju "situacija u Bosni i Hercegovini", podijeljenoj na dva entiteta, "ustvari je teža nego na Kosovu" zbog unutarnjih rivaliteta. Ovo je stav koji se pridružuje strahu što ga je već izrazila Slovenija kao predsjedavajuća Evropske unije.

"Po mom mišljenju, Bosna i Hercegovina će biti posljednja zemlja u regiji koja će ući u Evropsku uniju", dodao je Busek.