{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Burns kritizirao Beograd da "licemjerno" zaboravlja zločine iz 90-ih

F
FENA
29.2.2008. u 10:30
0
0
Burns kritizirao Beograd da "licemjerno" zaboravlja zločine iz 90-ih
0
Burns kritizirao Beograd da "licemjerno" zaboravlja zločine iz 90-ih
Foto: Reuters
Vlada u Beogradu u svojim posljednjim istupima u vezi s Kosovom "licemjerno" zaboravlja povijest, zločine koji su počinjeni 1990-ih godina na Balkanu, ocijenio je u četvrtak američki državni podtajnik Nicholas Burns, ističući da SAD, EU i većina zemalja koje podržavaju nezavisno Kosovo, tu povijest ne zaboravlja.
"U svim riječima koje dolaze iz Beograda, uključujući i vrlo umješan ali ne i jako uvjerljiv članak srbijanskog ministra vanjskih poslova u jučerašnjem New Yerk Timesu, gubi se to da oni ne mogu zaboravljati povijest, ono što se na Balkanu događalo 1990-ih", rekao je Burns na brifingu u State Departmentu.

Ocijenio je to "uvredljivim" od vlade u Beogradu budući da je "vlada njihovih prethodnika u ime države umarširala na Kosovo 1999. i pokušala protjerati milion kosovskih Albanaca, muslimana iz zemlje". Ili ono što se događalo u BiH nekoliko godina prije, to je povijest, dodao je Burns.

Po njegovim je riječima, zbog te je povijesti UN je oduzeo Kosovo Srbiji u junu 1999. i otada njime upravlja. I sada SAD i cijela Evropa, s vrlo malo iznimaka, snažno podržavaju nezavisnost Kosova, i to s dobrim razlogom, jer nisu zaboravili povijest.

"Zato je neuvjerljivo i licemjerno da srpski ministar ide u naše novine, u naše medije i ponaša se kao da se ništa nije dogodilo 1998. i 1999. na Kosovu, kada je albansko, muslimansko, stanovništvo trpjelo te užasne nepravde", rekao je Burns.

Ministar Vuk Jeremić pozvao je u srijedu, u komentaru objavljenom u New York Timesu, na vraćanje unatrag procesa uspostave nezavisnog Kosova u interesu očuvanja legitimiteta međunarodnog poretka.

Burns je ponovio kako se SAD apsolutno protivi podjeli Kosova kao i velika većina zemalja u svijetu te podržao izjavu posebnog izaslanika EU-a za Kosovo Pietera Feitha da se neće prihvatiti ni "de facto", ni "puzajuća", ni "de jure" podjela Kosova.

Beograd je najavio podršku nastojanju srpske enklave na sjevera Kosova, da ostane integrirana u Srbiju.

Burns je upozorio Beograd da se ne ponove napadi na strane ambasade, kakvi se se dogodili prošle sedmice, rekavši da "srbijansku vladu smatraju odgovornom za ono što se događa na ulicama Beograda", te da su primili njezina jamstva u tom smislu.

Američki nacionalni obavještajni direktor Mike McConnell rekao je u svjedočenju pred Senatom kako je srbijanska vlada naredila policiji da ne reagira kada su demonstranti napali ambasade zapadnih zemalja u Beogradu.

"Imamo pouzdane informacije kako je vlada Srbije donijela odluku da povuče policiju i dozvoli demonstrantima da napadnu američku, britansku i druge ambasade, zapale američku ambasadu i izvrše nasilje", rekao je McConnell, svjedočeći u srijedu pred senatskim Odborom za oružane snage.

Nacionalni obavještajni direktor, prenosi Hina, koordinira rad 16 američkih obavještajnih agencija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: