Bivši kickbokser
59

Bura u Hrvatskoj zbog ministra: "Sumnjamo u njegovu diplomu u Travniku, tamo ih prodaju na pumpi"

B. H.
Ministri Josip Dabro i Ante Šušnjar (Foto: Pixsell/Patrik Macek)
Ministri Josip Dabro i Ante Šušnjar (Foto: Pixsell/Patrik Macek)
Domovinski pokret (DP) u novoj hrvatskoj vladi ima tri ministra. To su Ante Šušnjar, ministar privrede Ivan Šipić, ministar demografije i useljeništva. No najviše pažnje je privukao odabir Josipa Dabre, ministra poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.

Šef kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica i saborska zastupnica Centra Marijana Puljak gostovali su u emisiji HTV-a "Studio 4".

Puljak se osvrnula na Josipa Dabru, DP-ovog ministra poljoprivrede koji ranije nije znao reći novinarima koliko je dugo studirao i koju je razinu fakulteta završio. O tome je ranije govorila i u saboru.

"U petak sam čitala životopise novih ministara. Ono što mi je nedopustivo što smo u životopisima uočili. Po životopisu gospodina Dabre, a i po onome što je govorio u medijima, nismo uopće sigurni da je završio fakultet, gdje ga je završio, koliko godina je studirao. Sam ne zna odgovoriti na to pitanje", rekla je Puljak u HRT-ovoj emisiji.

Dodala je kako je njegova diploma po svemu sudeći sporna.

"Postoje sumnje da je stekao diplomu pod sumnjivim okolnostima na Univerzitetu u Travniku koji je poznat po prodavanjima diploma na pumpnim stanicama. Postavit ćemo i zastupničko pitanje i zahtjeve na pristup informacijama da utvrdimo je li njegova diploma vjerodostojna. HDZ-ova vlada je poznata po slučajevima plagiranja doktorata, kombija u kojima su HDZ-ovci išli preko vikenda u Osijek po diplome i doktorate. Domovinski pokret podržava takvu vladu i želimo provjeriti imamo li prvog ministra čija diploma nije vjerodostojna", istakla je Puljak.

Ministar poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Josip Dabro magistar je kineziologije, trenutno obnaša dužnosti glavnog sekretara Domovinskog pokreta i upravitelja fondacije Vrhbosanske nadbiskupije, a preuzimanje ministarstva bit će mu prva politička funkcija na nacionalnoj razini, piše Index.hr.

Prije dolaska u Banske dvore Dabro je obnašao funkcije na nivou lokalne samouprave. Od 2008. do 2017. godine bio je stručni suradnik za poslove komunalne privrede u Gradu Otoku, a 2017. godine odlazi na poziciju zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije. Uz to, tri je puta biran za vijećnika županijske skupštine.

Domovinskom pokretu pristupa u junu 2021., a u novembru iste godine postaje sekretar za članstvo i koordinaciju ustrojstvenih oblika. Funkciju glavnog sekretara stranke preuzeo je 2023., na kojoj je ostao do danas.

Osim što je glavni sekretar DP-a, Dabro je od 2020. godine upravitelj zaklade Vrhbosanske nadbiskupije koja se bavi provođenjem humanitarnih aktivnosti za bolesne, starije i nemoćne osobe, djecu predškolske dobi, učenike, studente i druge osobe. Također, od 2021. radi i kao asistent voditelja unapređenja prodaje u kompaniji Filir d.o.o, kompaniji za trgovine i usluge iz Vukovara. Prije toga, od 2017. do 2021. godine, bio je član upravnog odbora u Drvnom klasteru - Slavonski hrast.

Dabro je dugogodišnji kickbokser

Političku karijeru počeo je u HDZ-u, gdje je najprije vodio gradsku, pa zatim županijsku organizaciju Mladeži HDZ-a. 2016. izabran je za predsjednika HDZ-a Grada Otoka, na toj poziciji ostaje do 2018. godine.

Kada je riječ o obrazovanju, novi ministar je magistar kineziologije, magistrirao je na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Travniku. Prije toga završio je preddiplomski studij na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prema srednjoškolskom obrazovanju, Dabro je građevinski tehničar, završio je Tehničku školu Ruđer Bošković u Vinkovcima.

Novi član vlade je dugogodišnji amaterski i profesionalni sportista u kickboksu. Osim što je bio dugogodišnji predsjednik i trener u kickboxing klubu Otok, od 2007. do 2017. godine bio je član stručnog štaba hrvatske kickboxing reprezentacije, dok je na mjestu člana Izvršnog odbora Hrvatskog kickboxing saveza bio od 2014. do 2018. godine.

Rođen je u Beogradu 1983. godine, oženjen je i ima troje djece.