The Times
0

Bulatović i Koštunica su štitili Ratka Mladića

FENA
Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica
The Times u četvrtak piše o neuspjeloj potrazi za Ratkom Mladićem i tome šta sve Srbija mora da uradi da bi se pridružila Evropskoj uniji. Times piše da su glavni krivci za to što je najtraženiji osumnjićeni ratni zločinac u Evropi, Ratko Mladić, još uvijek na slobodi, nekadašnji šef BIA-e, Rade Bulatović, i bivši premijer Vojislav Koštunica.

To je listu, kao šef potrage za Mladićem, rekao Specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

On tvrdi da je Bulatović direktno kriv što Mladić nije uhvaćen u Novom Sadu 2006. godine tako što ga je hapšenjem jednog od njegovih jataka upozorio da je njegova mreža zaštitnika razbijena i da je vrijeme da bježi.

"Iz toga sam zaključio da su vlada i BIA znali gdje se Mladić nalazi. U to vrijeme je glavni tužilac Haškog tribunala, Carla del Ponte, govorila da u Beogradu ne postoji politička volja za hapšenjem Mladića. Ne znam na koga je mislila ako ne na bivšeg premijera Koštunicu", rekao je Vukčević.

Vukčević dalje kaže da je Mladić godinama bio predmet prave igre mačke i miša između proevropske i nacionalističke struje unutar srpske vlade.

"Takve političke prepreke su konačno uklonjene i Mladić bi mogao da bude uhapšen ove zime", rekao je Vukčević.

Times podsjeća da je hapšenje Ratka Mladića već duže od deset godina glavni uslov za približavanje Srbije Evropskoj uniji i tim povodom objavljuje komentar pod naslovom "Srbija mora da proguta ponos radi opšteg dobra".

Šta je Srbija spremna da žrtvuje da bi se pridružila Evropskoj uniji, postalo je jedno od najvažnijih pitanja u Evropi, piše Times koji smatra da bi s njenom "nedovršenom revolucijom, unutrašnjim svađama i nespremnošću da se suoči s prošlošću", Srbija mogla da postane "trajni izvor nestabilnosti na Balkanu i zauvijek ostane na marginama Evrope".

Times zatim navodi "ustupke" koje Srbija treba na napravi da bi izbjegla takvu sudbinu.

To su da uhapsi Ratka Mladića, odustane od ideje "nezavisne" Republike Srpske i konačno, uvjeri Srbe na sjeveru Kosova da aktivnije učestvuju u oblikovanju nezavisnog Kosova.

Times piše da Srbija jeste napravila neke pomake time što je zauzela popustljiviji stav po pitanju Kosova i što je izručila Radovana Karadžića i druge optužene ratne zločince.

Istovremeno, međutim, Beograd ne odustaje od pitanja zašto bosanski Srbi nemaju isto pravo na nezavisnu državu kao i kosovski Albanci.

Times kaže da na to pitanje nema jasnog odgovora osim da je cijena poraza u brutalnom ratu, koji su sami poveli, to da bosanki Srbi treba da prihvate bosansku državu i posvete se njenom prosperitetu i stabilnosti.

U Srbiji danas žive visoko obrazovani mladi ljudi koji često nalaze zaposlenje u Evropi. Prema tome, poenta nije da Beograd treba da padne na koljena na svaki mig Bruxellesa, već da malo smanji nacionalni ponos i odustane od nekih historijskih mitova, u interesu sopstvenih građana, zaključuje Times.