Čeka se dijalog Beograda i Prištine
0

Buhler: KFOR čuva sjever Kosova

FENA
Erhard Buhler
Erhard Buhler
Komandant KFOR-a Erhard Buhler izjavio je da će administrativni prelazi na sjeveru Kosova ostati pod kontolom KFOR-a sve dok se ne nađe neko održivo rješenje tokom dijaloga Beograda i Prištine.

Ovakvo stanje će se nastaviti sve dok ne počnu pregovori u Bruxellesu i dok ne dobijemo prve rezultate tih pregovora.

Sigurnosne zone su uspostavljene radi uspostavljanja sigurnosti i ostaće na snazi sve dok smatramo da su potrebne, rekao je Buhler u intervjuu za Koha Ditore. On je kazao da na sjeveru vlada napeto stanje, gdje su, kako je naveo, kriminalne grupe izmiješane s radikalnim elementima i političkim predstavnicima.

Po riječima generala, ove grupe se protive vladavini zakona, jer profitiraju zbog nedostatka zakona.

One, prema Buhleru zastrašuju građane Kosova na sjeveru.

Komandant KFOR-a objašnjava da je postignuti sporazum u kome je on posredovao privremen, jer se mislilo da će dijalog u Bruxellesu donijeti stabilno rješenje.

"Imamo napeto stanje i treba da shvatimo da bi i najmanji incident mogao da eskalira. Ovakva situacija nas ipak ne može odvratiti od osnovnog cilja", da se uspostavi red i zakon. Razumljivo je da kriminalne grupe koje su pomješane s radikalnim elementima ne žele da se tamo uspostavi red i zakon i zato je i razumljiv njihov otpor, rekao je Buhler.

On je objasnio da se paljenje prelaza broj jedan kod Jarinja nije desilo tokom protesta.

"Paljenje graničnog prelaza je došlo kao posljedica planiranog vrlo nasilnog napada koji nije bio dio protesta. Bio je to oružani napad vatrenim oružjem i eksplozivom", ocijenio je Buhler, prenose u četvrtak agencije.