Regija
0

Bugarski sud pustio Čekua

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Bugarski Okružni sud u Ćustendilu donio je danas presudu o puštanju iz pritvora bivšeg premijera Kosova Agima Čekua, koji je uhapšen u utorak uveče na osnovu Interpolove potjernice, na zahtjev Srbije, na bugarsko-makedonskoj granici.

Njegovom puštanju na slobodu prethodilo je ročište na kome je sud razmatrao zahtjev tužilaštva da pritvor Čekuu bude produžen do 40 dana, prenijeli su bugarski mediji.

Čekuova odbrana podnijela je tri dokumenta kao dokaz na osnovu kojih je od suda tražila njegovo oslobađanje - pismo premijera Kosova Hašima Tačija da je Čeku član diplomatskog tima Kosova, pismo UN kao potvrda da je Čeku pod jurisdikcijom UN i pismo bivšeg šefa bugarske diplomatije Solomona Pasija da on ima zvaničan poziv za posetu Bugarskoj.

Mediji u Sofiji su javili da Čeku neće moći da napusti teritoriju Bugarske 40 dana, zbog toga što je to rok u kome se razmatra zahtjev za ekstradiciju.

Čeku je pred Tužilaštvom za ratne zločine u Beogradu, po komandnoj odgovornosti optužen za ratne zločine koje je izvršio nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom na Kosovu. 

Čeku se tereti za ubistvo 669 Srba i 18 drugih nealbanaca, što se kvalifikuje kao genocid. 

Ovo je četvrto hapšenje Čekua na osnovu potjernice srpskog Interpola -  prije Bugarske to se desilo u Sloveniji, Mađarskoj i Kolumbiji, ali on dosad nije izručen vlastima u Beogradu.
Beograd je ranije uputio zahtjev bugarskim vlastima da bivši komandant OVK bude izručen Srbiji. 

Srbija i Bugarska potpisale su 2005. godine bilateralni sporazum o međusobnoj saradnji u borbi protiv svih oblika teškog kriminala, koji podrazumijeva i izručenje osoba osumnjičenih i optuženih za teške zločine, zbog čega bugarsko pravosuđe nije moglo da ekspresno oslobodi Čekua, kako je to uradila Slovenija, na primjer. 

Zbog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji Čeku je zadržavan i odmah oslobađan iz pritvora u u Sloveniji i Mađarskoj dok je iz Kolumbije proteran.