Regija
0

Bugarska pokreće vlastitu istragu o nesreći na Ohridu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Bugarsko tužilaštvo pokrenulo je vlastitu istragu u vezi sa brodskom nesrećom u Ohridskom jezeru, u kojoj je život izgubilo 15 bugarskih državljana, izjavio je Kamen Mihov iz Vrhovnog kasacionog tužilaštva.

Bugarski predsjednik Georgi Prvanov, koji se nalazi u Ohridu, rekao je da će po povratku u Bugarsku glavnom tužiocu predati snimke sa podvodne istrage potopljenog broda "Ilinden".

Bugarska je danas uputila dvojicu sudskih ljekara koji će pomoći makedonskim vlastima u sudsko-medicinskoj ekspertizi.

Makedonske vlasti zatražile su pomoć u istrazi i od hrvatskih eksperata.

Izvršni direktor bugarske državne agencije "Morska administracija" Nikolaj Apostolov smatra da su opterećenje i loše tehničko stanje broda dva osnovna uzroka tragedije u Ohridskom jezeru.

Ministarstvo ekonomije, energetike i turizma Bugarske naredilo je provođenje istrage u vezi sa putovanjem bugarskih turista i firme koja je organizovala odmor u Ohridu. 

Bugarski ministar zdravstva Božidar Nanev izjavio je da je zdravstveno stanje 10 bugarskih državljana, koji su sinoć odmah po dolasku u Bugarsku prebačeni na Vojno-medicinsku akademiju, stabilno.
"Na VMA je primljeno 10 građana, od kojih je osam zadržano na daljem liječenje. Ženi, koja je prebačena iz bolnice u Ohridu, dijagnostifikovana je pneumonija, dok ostalo pacijenti imaju različite povrede po glavi i ekstremitetima", pojasnio je on.

U  Sofiju su sinoć iz Ohrida specijalnim vladinim avionom prebačena 38 preživjela putnika.

Bugarska je 7. septembar proglasila Danom nacionalne žalosti. 

Brod "Ilinden" potonuo je juče oko 10.20 časova na oko 200 metara od obale, na sedam do osam metara dubine.

Iz makedonske Vlade je saopšteno da je u nesreći poginulo 15 putnika broda, državljana Bugarske.