Zbog nasilja na Kosovu
0

Buehler: Neće biti smanjen broj vojnika KFOR-a

FENA
Erhard Buehler
Erhard Buehler
Komandant KFOR-a Erhard Buehler izjavio je u srijedu da je NATO odustao od planiranog smanjenja vojnika u sastavu tih snaga zbog jačanja nasilja i sve većih sigurnosnih prijetnji na sjeveru Kosova.

Ocijenivši da je tamo situacija "i inače etnički zategnuta", Buehler je u intervjuu američkoj agenciji AP kazao da ne misli da će "u bliskoj budućnosti biti smanjen broj vojnika" KFOR-a.

Za to je potrebno da bude ispunjeno nekoliko uvjeta. "Najvažniji uvjet jeste da se značajno poboljša sigurnosna situacija na sjeveru", precizirao je on.

Njemački general je upozorio da su nove tenzije izgledne, jer se međunarodne vlasti na Kosovu spremaju da podignu optužnice protiv lokalnih Srba koji su blokirali puteve i pucali na pripadnike KFOR-a, navela je američka agencija.

"Mislim na oštru reakciju u smislu demonstracija, blokiranja puteva, retorike i slično", rekao je Buehler, ali i dodao da se KFOR s takvom situacijom "može izboriti".

On je kazao i da je NATO predao dokaze o slučajevima nereda na administrativnim prijelazima na sjeveru Kosova Euleksu i da se čeka da misija Evropske unije započne hapšenja.

KFOR je ranije planirao da do kraja godine prepolovi broj vojnika na Kosovu, kojih sada ima 5.000.

Spor između Beograda i Prištine do koga je došlo prošlog mjeseca, primorao je, međutim, NATO da dovede pojačanja iz Njemačke i Austrije, podsjetio je AP.