Regija
0

Budva: Premlaćeni direktori ruske kompanije

FENA
Dva direktora ruske kompanije "Mirax-Balkan" Boris Guljajev i Aleksej Bukajev premlaćena su u Budvi, nakon čega su napustili Crnu Goru i vratili se u Moskvu, objavio je u četvrtak podgorički "Dan".

"Mirax" je jedna od najvećih ruskih građevinskih kompanija, u vlasništvu biznismena Sergeja Polonskog, koja je kupila komleks od 44.000 kvadratnih metara zemlje u Zavali kod Budve radi izgradnje eksluzivnoga turističkog naselja vrijednog više od 200 miliona eura.

Kompanija je u Podorici osnovala firmu "Mirax-Balkan", koja je objavila da će u Zavali kod Budve sagraditi elitni hotel "Hayat" s 27 spratova i 40 manjih vila za bogatu klijentelu.

Direktore "Miraxa" napala je prije nekoliko dana grupa agresivnih napadača opremljenih bejzbol palicama ispred jednog hotela u Budvi kada su taksijem krenuli na poslovni sastanak iz hotela u kome su odsjeli.

Grupa mladića prvo je onemogućila kretanje vozila popriječivši svoje vozilo ispred njihovoga, a onda su im prišli, palicama ih izudarali i pobjegli.

Direktori "Miraxa" su u napadu zadobili ozbiljne povrede, koje su utvrdili ljekari budvanskog doma zdravlja. Izvršna direktorica "Mirax-Balkana" Natalija Banjina o incidentu je obavijestila policiju, koja je pokrenula istragu, a od ruske ambasade u Podgorici zatražila zaštitu.

Ruska ambasada uputila je crnogorskom ministarstvu vanjskih poslova diplomatsku notu zbog toga nemilog događaja navodeći kako očekuje da ruskim državljanima sigurnost bude garantirana u Crnoj Gori.

Dvojica napadnutih menadžera nakon napada su otputovala u Moskvu, a nekoliko dana kasnije u Crnu Goru je doputovao vlasnik Polonski sa saradnicima, koji je dobio uvjeravanja lokalnih partnera da se takvi događaji neće ponavljati.

Vijest da ruska kompanija planira gradnju ekskluzivnoga turističkog naselja s neboderom od 27 spratova u Zavali izazvala je veliko zanimanje crnogorske javnosti, a opozicija i nezavisni stručnjaci u raspravi o prostornom planu kritizirali su taj projekt.

Protivljenje gradnji kompleksa objavili su i stari vlasnici toga zemljišta, predstavnici petnaest porodica bratstva Rafailovići iz istoimenog naselja, koji osporavaju pravo "Miraxu" da gradi na toj zemlji i tvrde da im pripada dio placa.

Predstavnici Rafailovića podnijeli su kotorskome općinskom sudu zahtjev za uvođenje privremene mjere zabrane gradnje na 65.000 kvadrata zemljišta za koje tvrde da je njihova imovina.

Kako je objavljeno, radove u Zavali izvodit će "Mirax", ali je u posao uključena i kompanija "Moninvest", čiji je vlasnik potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović, a koja posjeduje 44.000 kvadratnih metara zemljišta na tome poluotoku.

Na tome zemljištu, kao i na državnom od oko 36.000 kvadrata, već je počela gradnja hotela i vila.

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora tvrdi da se kompleks u Zavali gradi nelegalno i da za gradnju turističkog naselja nije izdana dozvola iako su radovi uveliko počeli, a investitorima je omogućena i izgradnja brojnih vila koje se prodaju za tržište.

"Dan" je naveo da su ruski menadžeri na nedavno završenom sajmu nekretnina u Kanu kvadrat vile na Zavali, koje treba tek da budu sagrađene, nudili za 6.000 eura.