Regija
0

Buchanan: SAD pomaže stvaranju još jedne muslimanske države na Balkanu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Njemački kancelar, Otto von Bismarck jednom je rekao da kada veliki ratovi počinju, onda sigurno proističu "zbog nečega što se dešava na Balkanu“, piše u svojoj današnjoj kolumni za World Net Daily američki političar i kolumnista Patrick J. Buchanan.

[SLIKA]1[/SLIKA]Gavrilo Princip je 28. juna 1914. godine izvršio atentat na austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda što je rezultiralo nizom dešavanja koja su dovela do početka Prvog svjetskog rada, piše Buchanan.

U proljeće 1999. godine Sjedinjene Američke Države bombardovale su tokom 78 dana Srbiju kako bi natjerala tamošnju vojsku da se povuče sa Kosova. Tada je, piše Buchanan, srbijanska vojska vodila bitku protiv albanskih separatista, a SAD nisu imale pravo bombardovati Beograd.

"No, bombardovali smo Srbiju jer nam je rečeno da zaustavimo genocid na Kosovu, a genocida uopće nije ni bilo“, smatra Buchanan.

Kako navodi komenatator World Net Dailyja Patrick Buchanan, u sukobima između Albanaca i Srba bilo je mnogo žrtava, ali su po okončanju rata, prema njegovim podacima, Srbi na Kosovu živjeli u strahu svakodnevno braneći svoje živote i bogomolje.

U nedjelju, Skupština Kosova proglasila je nezavisnost koju su priznale neke zemlje Evropske unije, ali i američki predsjednik George Bush. Međutim, prema Buchananovom mišljenju, ovo nije kraj balkanske priče. Kako Buchanan smatra, posljednja dešavanju u regionu samo su početak novog poglavlja balkanske historije, a Balkan, kako kaže, ima i previše historije.

Stoga Buchanan smatra da bi interveniranje u odluku Skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti bio pogrešan i nepromišljen korak. Naime, prema njegovim saznanjima albanski islamski ekstremisti već kuju planove o nekoj velikoj Albaniji koju bi činilo Kosovo, dijelovi Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Buchanan se između ostalog pita da li bi SAD trebale ići u rat sa Srbijom braneći teritorijalni integritet Kosova nakon što su imale vodeću ulogu razaranjem teritorijalnog integriteta Srbije?

Komentator World Net Dailyja također naglašava postojanje mogućnosti da Srbi u BiH, odnosno u Republici Srpskoj zatraže otcjepljenje te naglašava da ne postoji osnova po kojoj bi im se to pravo zanijekalo.

Buchanan smatra da je bombardiranje Srbije 1999. godine bilo apsolutno neustavno. "Kongres nikada nije odobrio bombardovanje. Srbija nas nikada nije napadala, a mi smo Srbiju pretvorili u svog neprijatelja, a sa njom i Rusiju kako bismo pomogli prilikom stvaranja još jedne muslimanske države na Balkanu“, piše Buchanan.