Regija
0

Bruxelles: Kosovski parlament proglašava neovisnost u nedjelju, odluka stupa na snagu u martu

FENA
Kosovski parlament će u nedjelju od 15 do 17 sati održati plenarno zasjedanje na kojem će biti proglašena neovisnost Kosova, ali će odluka stupiti na snagu u martu, objavili su diplomatski izvori u Bruxellesu.

Prema tim izvorima, kosovski premijer Hashim Thaci u nedjelju prije podne će sazvati izvanrednu sjednicu parlamenta što će biti javno objavljeno u 11 sati. U 13 sati počeo bi postupak u parlamentu, a od 15 do 17 sati predviđeno je plenarno zasjedanje na kojem bi zastupnici trebali proglasiti neovisnost. Sat vremena nakon završetka zasjedanja premijer Thaci i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu održat će pres-konferenciju.

Parlament će najaviti da će odluka o neovisnosti stupiti na snagu u martu, jer je u međuvremenu potrebno donijeti ustav i 26 zakona, uglavnom o zaštiti srpske nacionalne manjine, što proizlazi iz plana Martttija Ahtisaarija.

Nakon proglašenja neovisnosti uslijedit će slavlje s koncertom kosovske filharmonije na otvorenom. Oko 23 sata predviđen je vatromet, doznaje se iz diplomatskih izvora u Bruxellesu, javila je Hina.

Ovaj scenarij proglašenja kosovske neovisnosti u petak je počeo cirkulirati među diplomatskim izvorima u Bruxellesu.