Spremni na dogovor
0

Bruxelles: Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine

FENA
U Bruxellesu će u ponedjeljak poslije podne biti nastavljeni razgovori Beograda i Prištine, a glavne teme trebalo bi da budu administrativni prelazi, univerzitetske diplome i predstavljanje Prištine na regionalnim skupovima.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je Tanjugu da očekuje da se postigne dogovor barem oko jedne od ovih tema, a da je Beograd spreman za dogovor oko svih pitanja.

"To su glavne teme oko kojih postoji manje-više potencijal da se završe dogovorom, vidjećemo da li će to biti na ovom sastanku, samim tim što je to vrlo komplikovano, a zahtjevi Prištine nekada djeluju u nekim elementima vrlo, vrlo neprihvatljivo za našu stranu", kazao je Stefanović.

Kako je Tanjugu rekao zvaničnik Evropske komisije, pod čijim se pokroviteljstvom odvija dijalog, obje delegacije su najavile dolazak, a na dnevnom redu će se, pored navedenih tema, naći i rješavanje problema vezanih za struju i telekomunikacije.

Isti zvaničnik je kazao da će tokom dijaloga biti rasprave i o implementaciji dosad postignutih dogovora, uključujući i onaj o carinskom pečatu, a šef pregovaračkog tima Beograda je rekao da se u tom pogledu očekuje napredak narednih dana.

Stefanović je naglasio da beogradski tim odlazi u Bruxelles s punim mandatom i podrškom Vlade Srbije i da kad god prištinska strana "pokuša da pravi bilo kakav element takozvane državnosti Kosova, to kod nas ne može biti prihvaćeno".

Razgovori su bili u prekidu od septembra, kada je izbio spor oko prisustva kosovskih carinika na prelazima Jarinje i Brnjak, a njihov nastavak je ključni uslov da bi Srbija u decembru dobila status kandidata za članstvo u EU.