|

Brojna hapšenja na Kosovu

Brojna hapšenja na Kosovu
0
F
FENA
5.11.2008. u 21:13
0
komentara
0

dijeljenja
Brojna hapšenja na Kosovu
Kosovska policija počela je u srijedu široku akciju protiv počinitelja raznih kažnjivih djela i uhapsila više osoba, među njima i liječnike za koje se sumnja da su se bavili ilegalnim presađivanjem organa, javili su u srijedu kosovski mediji.
Kosovska policija otkrila je u Prištini privatnu kliniku "Medicus" u kojoj se navodno ilegalno transplantiraju organi te je uhapsila dva vodeća kosovska urologa Lutfija Dervishija i njegova sina Arbana Dervishija, menadžera te privatne klinike.

Glasnogovornik Kosovske policije Veton Elshani izjavio je za prištinske elektroničke medije kako policija traga za trećim liječnikom, turske nacionalnosti, koji se sumnjiči i za umiješanost u presađivanje organa u Turskoj.

Po Elshanijevim riječima klinika je otkrivena pošto je kosovska policija saslušala turskog državljanina koji im je bio sumnjiv jer je tvrdio da je došao na Kosovo kako bi se liječio, a sa sobom nije imao novac. Elshani je dodao da je osumnjičenika zatim pregledao liječnik koji je utvrdio da mu je izvađen bubreg, a u nastavku istrage utvrđeno je da je njegov bubreg presađen Izraelcu. Istragom je također utvrđeno da se na klinici nalazi i mnogo lijekova kojima je istekao rok uporabe, a nađena je i krv u plastičnim vrećicama, koja je poslana na analizu, kazao je glasnogovornik.

Policija je uhapsila i direktora Fizijatrijskog medicinskog centra u Pečkoj Banji Ramiza Bacaja pod sumnjom da je zloupotrijebio gotovo 75 hiljada eura iz proračuna tog centra, prenijela je Hina.

Policija je također saopćila kako je u premetačini u mjestima Kačaniku, Štrbcu i Đeneral Jankoviću uhapsila četiri osobe osumnjičene za otmice i ucjene. Među uhapšenicima je i pripadnik Kosovske policije i pripadnik Kosovskoga zaštitnog korpusa. Također je saopćeno da je istražni sudac dao nalog i za hapšenje predsjednika kačaničke općine Xhabira Zharkua, koji nije na Kosovu, jer je u njegovu domu pronađena automatska puška AK-47, dvije automatske puške MP-5, pištolj i određena količina streljiva. Zharku je bio jedan od vodećih zapovjednika bivše kosovske Oslobodilačke vojske u istočnom dijelu Kosova i pripada vladajuće Demokratske partije Kosova Hashima
Thacija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.