Regija
0

Broj ilegalnih imigranata u regiji za 3 godine usedmorostručen

Anadolija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Povodom 18. decembra Međunarodnog dana migranata u glavnom gradu Makedonije organizovana je radionica za suce i tužioce vezana za trgovinu ilegalnim imigrantima.

Radionica pod parolom "Spasiti život imigrantima", organizovana je uz podršku Vlade Italije i Razvojnog fonda Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Direktorica IOM za Makedoniju Sonja Bojinovska Petruševska, na pres-konferenciji nakon prvog dijela radionice, izjavila je kako je broj imigranata u Makedoniji znatno povećan. 

Prema njezinim riječima, tokom 2014. godine u Makedoniju je ušlo 1.200 imigranata, a ta cifra je u protekloj godini bila oko duplo manja, odnosno 680. 

Ona je također dodala da je broj ilegalnih imigranata povećan ne samo u Makedoniji već i u cijeloj regiji. 

"U 2013. godini broj imigranata u zemljama regije bio je preko 20.000, dok je ovaj broj u 2010. godini bio svega 3.000", kazala je Petruševska, dodavši da je zabilježen znatan porast imigranata s Bliskog Istoka i iz Zapane Afrike. 

Prema njenim riječima, na radionici u Skoplju je izražena zajednička volja za saradnju zemalja regije u smislu spriječavanja trgovine ilegalnim imigrantima kroz pojačavanje graničnih kontrola, saradnju policije i dr.