Napeto u Beogradu
117

Brnabić obećala da će Europride šetnja ipak biti održana, protivnici događaja napali policiju

B. R.
Sukob policije i protivnika Europridea ispred Narodne skupštine Srbije (Screenshot: Nova.rs)
Sukob policije i protivnika Europridea ispred Narodne skupštine Srbije (Screenshot: Nova.rs)
Izgledno je da će se šetnja u okviru Europridea ipak održati u Beogradu, a srbijanska vlast je ranije odbacivala tu mogućnost. Protivnici ovog događaja danas su ispred Narodne skupštine Srbije napali policiju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danima glasno i jasno poručivao da šetnje, kojom su LGBT osobe iz cijele Evrope željele ukazati na diskriminaciju, neće biti. To je pravdao visokim rizicima po sigurnost.

Međutim, kako je objavio portal Nova.rs, danas se desio preokret. Premijerka ove države Ana Brnabić je obećala zvaničnicima Evropske unije da će se šetnja, kao jedan do centralnih događaja Europridea, ipak desiti. To se desilo nakon što se komesarka za jednakost Evropske unije Helena Dalli uključila u pregovore sa Brnabić. Premijerka je danas priredila i prijem za zvaničnike EU.

U međuvremenu ispred Narodne skupštine Srbije sukobili su se protivnici ovog događaja, među kojima su i vjerska lica, i policija. Policija je angažovana, jer su organizatori Europridea za danas najavili šetnju bez obzira na zabrane. Protivnici su nasrnuli na policajce, a nakon čega je privedeno nekoliko osoba.

U međuvremenu, kolona okupljenih protivnika Pridea krenula je prema Hramu Svetog Save, gdje je najavljeno njihovo veće okupljanje. Kako javlja reporter "Blica", za sada je mirno, a policijski kordon obezbjeđuje bacače kamenja kako bi se spriječili novi incidenti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je kako "još jednom upozorava sve da neće tolerisati bilo kakvo nasilje na ulicama Beograda te da će striktno provoditi zakon i odluke nadležnih tijela i sudova".

“Kako je saopćilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a potvrdio i Upravni sud, neće biti neovlaštenog šetanja, kao što se neće dopustiti ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti bilo koga. Protiv svih koji narušavaju javni red i mir bit će primijenjena sva zakonom dopuštena sredstva", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.