Regija
0

Brisel tuži Ljubljanu

SRNA
Evropska komisija odlučila je da podnese tužbu protiv Slovenije Sudu EU, jer slovenački zakoni o zdravstvenom osiguranju nisu usklađeni sa pravnim poretkom Unije, zbog čega smatra da Ljubljana ograničava izbor potrošačima i sputava strana zdravstvena osiguravajuća društva.

Stranim zdravstvenim osiguravajućim društvima se u Sloveniji ograničavaju mogućnosti osnivanja i nuđenja usluga, saopštila je Evropska komisija.

U saopštenju se navodi da evropsko zakonodavstvo u ovoj oblasti podstiče slobodno obezbjeđivanje usluga osiguravajućih društava u cijeloj EU, i to upravo sa ciljem da se ojača konkurencija i poboljša zaštita potrošača.

Uprkos EU zakonodavstvu, Slovenija ima odredbe u zakonu o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju kojima krši evropska pravila, ali i osnovne slobode zapisane u povelji EU, javio je Radio ''Slobodna Evropa''.

Evropska komisija je prošlog septembra Sloveniji uputila drugu opomenu zbog toga što slovenačko zakonodavstvo iz oblasti zdravstvenog osiguranja nije usklađeno sa pravnim poretkom EU, a pošto ova zemlja do danas nije promijenila zakonodavstvo i obavila potrebna usklađivanja uslijedila je  tužba.