{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brisel: EK preporučuje otvaranje pregovora s Crnom Gorom u junu

F
23.5.2012. u 13:21
0
0
Brisel: EK preporučuje otvaranje pregovora s Crnom Gorom u junu
0
Brisel: EK preporučuje otvaranje pregovora s Crnom Gorom u junu
Evropska komisija u srijedu je preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Crnom Gorom, nakon što je ocijenila da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebni "nivo usklađenosti" s evropskim standardima.
Komisija je prihvatila izvještaj o napretku Crne Gore u provedbi reformi, a konačnu odluku o otpočinjanju pristupnih pregovora donijet će šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a u junu.

S ciljem otvaranja pristupnih pregovora u junu ove godine, Evropsko vijeće je u decembru prošle godine zadužilo Komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je zatim temeljito proučila crnogorsku spremnost u dva ključna poglavlja: Pravosuđe i temeljna prava (23) i Pravda, sloboda i sigurnost.

"Crna Gora je postigla daljnji napredak u jačanju rada parlamenta, profesionalizaciji i depolitizaciji javne uprave, slobodi medija i suradnji s civilnim društvom. Postupak promjene ustava s ciljem davanja čvrstih jamstava za nezavisnost pravosuđa u toku je. Crna Gora je nastavila postizati rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", kaže se u izvještaju Evropske komisije.

Komisija dodaje da Podgorica mora nastaviti s održivim naporima te dalje razvijati provedbenu bilansu u području vladavine prava, posebno kada je riječ o korupciji na visokom nivou te u borbi protiv organiziranog kriminala. Također se traži od Crne Gore da osigura sigurno okruženje za istraživačko novinarstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: