{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brisel: EK preporučuje otvaranje pregovora s Crnom Gorom u junu

F
23.5.2012. u 13:21
0
0
Brisel: EK preporučuje otvaranje pregovora s Crnom Gorom u junu
0
Brisel: EK preporučuje otvaranje pregovora s Crnom Gorom u junu
Evropska komisija u srijedu je preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Crnom Gorom, nakon što je ocijenila da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebni "nivo usklađenosti" s evropskim standardima.
Komisija je prihvatila izvještaj o napretku Crne Gore u provedbi reformi, a konačnu odluku o otpočinjanju pristupnih pregovora donijet će šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a u junu.

S ciljem otvaranja pristupnih pregovora u junu ove godine, Evropsko vijeće je u decembru prošle godine zadužilo Komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je zatim temeljito proučila crnogorsku spremnost u dva ključna poglavlja: Pravosuđe i temeljna prava (23) i Pravda, sloboda i sigurnost.

"Crna Gora je postigla daljnji napredak u jačanju rada parlamenta, profesionalizaciji i depolitizaciji javne uprave, slobodi medija i suradnji s civilnim društvom. Postupak promjene ustava s ciljem davanja čvrstih jamstava za nezavisnost pravosuđa u toku je. Crna Gora je nastavila postizati rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", kaže se u izvještaju Evropske komisije.

Komisija dodaje da Podgorica mora nastaviti s održivim naporima te dalje razvijati provedbenu bilansu u području vladavine prava, posebno kada je riječ o korupciji na visokom nivou te u borbi protiv organiziranog kriminala. Također se traži od Crne Gore da osigura sigurno okruženje za istraživačko novinarstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: