Potrebna saradnja
0

Bregu: Zapadni Balkan ne može izgubiti još jednu deceniju zbog novih nestabilnosti

N. V.
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je kazala kako je regionalna saradnja u proteklim godinama ojačala, a da je odličan primjer da se ovdje može sarađivati inicijativa "Zeleni koridori" koja je implementirana u vrijeme pandemije. Navodi i to da Zapadni Balkan sebi ne smije dozvoliti nestabilnosti.

"Vrijeme odmiče i Zapadni Balkan ne može izgubiti još jednu deceniju obilježenu novim potencijalnim nestabilnostima. To je opasno. Ako kvalifikovani i obrazovani mladi ljudi ne vide evropsku perspektivu kod kuće, iskoristit će postojeće mogućnosti za migraciju i tražiti bolje životne uslove u EU. Transatlantsko partnerstvo i regionalna saradnja uvijek su dobrodošli da bi region i dalje plovio na zapad", rekla je ona.

Regionalna inicijativa "Zeleni koridori" je omogućila neometan protok robe u najkritičnijoj fazi pandemije koronavirusa stabilizujući protok robe u regionu Zapadnog Balkana, što je u značajnoj mjeri pomoglo kompanijama koje su izvozno orijentisane.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je za EWB kazala da su "Zeleni koridori" jedna od uspješnijih priča u vrijeme koronavirusa, međutim da su postojale i neke prepreke u implementaciji, kao što je veliki broj granica i višesatno čekanje.

"Pored toga što je to izuzetno dugotrajan proces koji odgađa, a čak često i prekida lance snabdijevanja, on je i skup – proračun je da svaki minut čekanja košta skoro 2 eura po kamionu, odnosno 26 miliona sati provedenih na internim granicama zemalja regiona", rekla je ona.

Početkom epidemije je prolazilo oko 2.000 kamiona dnevno kroz granice u regionu, nakon implementacije inicijative taj broj je povećan na 13.000 dnevno.

Poručuje da u regionu nema mnogo stvari "koje teku lako ili glatko", ali da upravo zbog toga svi treba da pretenduju ka saradnji.

"Zajedno možemo opstati kao tržište i biti pouzdaniji i zanimljiviji za strane investitore, što znači veći ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta", rekla je Bregu.