Zapadni Balkan
0

Bregu: Region polaže velike nade u hrvatsko predsjedavanje Vijećem EU

A. P.
Prioriteti hrvatskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije (EU), koje počinje u januaru 2020. godine, su korištenje punog potencijala infrastrukture i ljudskih resursa, povezanost i dalje uvezivanje ekonomija, što odgovara ciljevima regionalne saradnje utvrđenim u akcionom planu za regionalni ekonomski prostor.

Poručila je ovo generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na sastanku sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem sinoć u Zagrebu. Ekonomije Zapadnog Balkana očekuju mnogo od ovog Predsjedništva, istakla je, a Hrvatskoj je zahvalna što je nepokolebljiv zagovornik evropskih integracija u regionu.

"Provedba regionalnog ekonomskog prostora do sada je donijela određene konkretne rezultate našim građanima, kao što je regionalni sporazum o 'romingu kao kod kuće' postignut u aprilu ove godine, koji se već provodi uz značajno smanjenje cijena. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da region održimo na ovom putu. Zato bi zagrebački samit EU koji će biti održan u maju 2020. godine mogao biti idealna prilika da se zajednički predstavi plan za sporazum o ukidanju rominga između EU i regiona", dodala je Bregu ukazujuću na ovo kao na jednu od inicijativa koje se zajednički mogu pokrenuti u sklopu hrvatskog predsjedavanja, skupa sa promocijom osnaživanja žena i početkom provedbe projekta posvećenog mladima.

Premijer Plenković je izrazio punu podršku regionalnoj saradnji i naporima koje Vijeće za regionalnu saradnju preduzima u tom smislu, te naglasio da ova organizacija pomaže i može još i više pomoći regionu na njegovom putu ka EU. Dodao je da osim integracije u EU ne postoji drugi magnet koji bi region usmjerio u pravom smjeru.

Sastanak je dio redovnih konsultacija generalne sekretarke Bregu sa liderima iz Evropske unije i regiona. Sastanak je održan uoči održavanja godišnjeg izbornog kongresa Evropske narodne stranke (EPP) koji počinje danas u Zagrebu, a na koji je Bregu pozvana da govori na panelu na visokom nivo na temu Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i zajedničke odgovornosti", saopćio je RCC.