Zapadni Balkan
1

Bregu: Mladi su snop svjetlosti koji će rastjerati sjene i pomiriti region

A. P.
Majlinda Bregu (Foto: EPA-EFE)
Majlinda Bregu (Foto: EPA-EFE)
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu poručila je da je zadovoljna rezultatima ostvarenim ponekad i pod velikim pritiskom.

"Prije godinu dana započela sam svoj mandat sa uzdržanim optimizmom, znajući da će to biti pravi izazov u vrtlogu ekonomskih, društvenih i političkih zbivanja, ali čvrsto vjerujući da izvan geografskih granica i razlika leži zajednički interes! Na kraju godine moja osjećanja su pomiješana", poručila je Bregu.

Kako kaže, zadovoljna je što je svih šest ekonomija Zapadnog Balkana potpisalo novi sporazum o snižavanju cijena rominga i tako utrlo put ukidanju rominga u regionu 2021. godine.

"U centar pažnje smo stavili izuzetan potencijal žena u našem regionu. Količina ljubavi i brige koje one ulažu u borbu sa poteškoćama osnažuje sve nas i kampanja WE (MI) će se nastaviti sa konkretnim projektima širom regiona. Uvjerena sam da su mladi snop svjetlosti koji će rastjerati sjene i pomiriti region", kazala je Bregu.

Projekat pod nazivom "Omladinska laboratorija", čija provedba počinje u 2020. godini, potaći će djelovanje kroz interakciju, preispitivati norme i pri tome se fokusirati na nove, pametne, inovativne i konkurentne poslovne ideje, te razvoj kapaciteta mladih ljudi u našem regionu.

"Svi smo zabrinuti zbog različitih sigurnosnih prijetnji sa kojima se Zapadni Balkan suočava, od terorizma preko kibernetičke sigurnosti do dezinformacija. Sljedeće godine Vijeće za regionalnu saradnju će više raditi na ovim pitanjima. Umirena sam mišlju da će oni koji nam oduzimaju nade imati manje prilika nego što misle da smisle narativ koji može vratiti vrijeme unazad", poručila je.

Nije se željela baviti pretpostavkama šta će se desiti sa otvaranjem pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dijalogom Beograda i Prištine, liberalizacijom viznog režima sa Kosovom i slično.

"Nadam se da će u donošenju ovih odluka preovladati lucidnost. Zaokruživanje Evrope sa Zapadnim Balkanom je dužnost, a ne usluga! Tako stoje stvari. Na našem putovanju tokom 2020. godine suočit ćemo se sa mnoštvom različitih zadataka, od regionalnog ekonomskog prostora, ekološki prihvatljivog djelovanja, odnosno 'zelenog dogovora', sigurnosti, ljudskog kapitala, pitanja Roma, promocije turizma, novih malih preduzetnika do osnaživanja žena, u vjeri da ćemo prenijeti jasnu poruku o uzajamnom vrednovanju zajedništva", izjavila je Bregu i svima poželjela uspješnu novu godinu.