{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branimir Glavaš ostaje na slobodi

F
FENA
25.5.2015. u 11:28
0
27
Branimir Glavaš ostaje na slobodi
0
Branimir Glavaš ostaje na slobodi
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vrhovni sud odbio je kao neosnovanu žalbu državnog odvjetništva u kojoj su tražili da se Branimir Glavaš vrati u istražni zatvor odakle ga je krajem marta pustio zagrebački Županijski sud pozivajući se na ranije stavove Ustavnog suda, ali i činjenicu da bi, u slučaju da je ostao u mostarskom zatvoru gdje je izdržavao kaznu za ratni zločin u slučajevima "garaža" i "selotejp", još sredinom marta bio pušten na uvjetni otpust.
Pojašnjavajući svoju odluku Vrhovni je sud detaljno naveo ranije sudske odluke u "slučaju Glavaš", ali i obrazložio praksu Evropskog suda za ljudska prava na koju se u žalbi pozivalo državno odvjetništvo.

U odluci koja je u ponedjeljak objavio na svojoj internetskoj stranici Vrhovni sud navodi da se Glavaš ne mora u istražni zatvor zbog okolnosti da je "izdržao gotovo dvije trećine kazne zatvora na koju je bio osuđen ukinutom drugostepenom presudom Vrhovnog suda" ali i zato što je, prije nego što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu temeljem koje je bio u mostarskom zatvoru, "predstojalo njegovo uvjetno otpuštanje". Također dodaju da se Glavaš "nakon obustave izvršenja kazne zatvora" i "uprkos egzistentnoj nepravomoćnoj osudi i nastavku vođenja kaznenog postupka" vratio u Hrvatsku pa "više ne postoje niti opisani ciljevi koji bi opravdali daljnje trajanje mjere istražnog zatvora".

Vrhovni sud je pojasnio i da je zagrebački Županijski sud ispravno utvrdio da bi "daljnje zadržavanje optuženika u istražnom zatvoru izgubilo potreban stepen legitimiteta, odnosno da bi ono dovelo do povrede načela razmjernosti" propisanog Ustavom.

Vrhovni je sud, nakon Glavaševog izlaska iz mostarskog zatvora, ranije već dvaput odlučivao o njegovu slučaju. Prvi put početkom marta, kada mu je odredio istražni zatvor zaključivši da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obavezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina. U međuvremenu tu je odluku djelimično ukinuo Ustavni sud, navodeći da Vrhovni sud mora navesti krajnji rok do kojega Glavaš može biti lišen slobode.

Potom je Vrhovni sud odredio da istražni zatvor može trajati najduže do 5. maja iduće godine, no Glavaševa odbrana je istog dana ponovo zatražila njegovo puštanje na slobodu.

Nakon 26 dana Remetinca i zatvorske bolnice, gdje je bio zbog štrajka glađu, na slobodu ga je 31. marta pustilo vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, a na tu se odluku Vrhovnom sudu žalilo Županijsko državno odvjetništvo tražeći da se ukine odluka vanraspravnog vijeća i Glavaša ponovno vrati u istražni zatvor.

Prije odlučivanja Vrhovni je sud žalbu poslao na tzv. razgledavanje glavnom državnom odvjetništvu, što je uobičajena procedura predviđena zakonom i Vrhovni sud za njom poseže u "komplikovanijim slučajevima". Glavni državni odvjetnik po tom zahtjevu ne izražava svoje mišljenje, već nakon razmatranja predmeta može eventualno odustati od podnesene žalbe, no to se u ovom slučaju, kao i većini ostalih, nije dogodilo.

Vrhovni sud u konačnici mora donijeti i pravomoćnu odluku u slučajevima "garaža" i "selotejp" čiju je pravomoćnu presudu, temeljem koje je Glavaš služio kaznu u Mostaru, ukinuo Ustavni sud.

Nakon što je Ustavni sud u januaru ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda od osam godina zatvora na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku Glavaš nepravomoćno osuđen na 10 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: