Beograd
0

Brammertz zasad bez izjava

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tužitelj Međunarodnoga suda za ratne zločine u Den Haagu (ICTY) Serge Brammertz počeo je u ponedjeljak dvodnevni posjet Beogradu, gdje se najprije sastao s predsjednikom srbijanskoga Nacionalnog vijeća za saradnju s tim sudom Rasimom Ljajićem, a zatim je u Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine razgovarao sa srbijanskim tužiteljem Vladimirom Vukčevićem, no nakon tih razgovora nije dao izjave za medije.

Ravnatelj Ureda Nacionalnog vijeća za saradnju s ICTY-em Dušan Ignatović rekao je novinarima poslije razgovora s glavnim tužiteljem kako očekuje "konkretno i uravnoteženo izvješće o saradnji Beograda sa Sudom, koje će dati sliku pravog stanja u ovom trenutku".

Za Brammertzovog boravka u Beogradu obitelji nestalih i ubijenih na Kosovu prosvjedovale su ispred zgrade srbijanske Skupštine tražeći, kako su naveli, pravdu za obitelji žrtava.

Za utorak su najavljeni sastanci Sergea Bramertza sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

Glavni haaški tužitelj podnijet će polovicom prosinca Vijeću sigurnosti UN-a redovno šestomjesečno izvješće s ocjenom o saradnji Srbije s ICTY-em.

Predsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za saradnju s ICTY-em Rasim Ljajić izjavio je u nedjelju navečer na beogradskoj televiziji B 92 da tužitelj Brammertz "vjerojatno neće pozitivno ocijeniti saradnju Srbije s ICTY-em jer haaški optuženik Ratko Mladić nije u Den Haagu". No, rekao je također kako očekuje da njegovo izvješće "neće biti ni potpuno negativno". Ljajić je istaknuo da će "bez Mladića u Den Haagu Nizozemska stopirati pridruživanje Srbije Evropskoj uniji".