Vladmir Vukčević
0

Brammertz uvažio napore Srbije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski tužitelj za ratne zločine i šef tima za provođenje Akcionog plana Vladimir Vukčević izjavio je da je glavni haški tužitelj Serge Brammertz u izvještaju uvažio napore Srbije da dođe do konačnog cilja - okončanja saradnje s Haškim tribunalom i da je izvještaj objektivan.

"Evropska budućnost Srbije zavisi od političke odluke Holandije, a s tim pravosuđe ne može da se nosi", rekao je Vukčević u intervjuu za "Politiku".

Vukčević je rekao da je saradnja s Tribunalom poboljšana, jer je dostavljena većina zatraženih dokumenata i da je mu izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a konstatovao "pozitivne stvari koje su se dogodile u posljednje vrijeme" i da je "ključna tačka saradnje izručenje Stojana Župljanina i Radovana Karadžića".

"Mi smo profesionalci i nećemo se obazirati na bilo kakve političke odluke međunarodnih subjekata. Isključivo radimo na tome da potpuno ispunimo naše međunarodne obaveze i uhapsimo preostalu dvojicu haških optuženika - Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Sve ostalo je politika", rekao je srpski tužitelj za ratne zločine.

Vukčević je izjavio i da istraga srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine o trgovini ljudskim organima Srba otetih na Kosovu "izuzetno dobro napreduje".

"Radimo na tri fronta povodom ovog predmeta. U kontaktu smo s mnogobrojnim ambasadama. Povećava se obim materijala koji se mogu upotrijebiti za kvalitetnu istragu", rekao je Vukčević.

On je izjavio da tužilaštvo ima dokumente, bankovne račune i druge materijale koji povezuju bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja s ovim slučajem.

"Dick Marti, specijalni izvestilac Parlamentarne komisije Vijeća Evrope za trgovinu ljudskim organima na sjeveru Albanije, najavio je dolazak u Beograd, Prištinu i Tiranu" kazao je Vukčević te dodao da će imati šta da mu pokažu.