|

Brammertz uvažio napore Srbije

Brammertz uvažio napore Srbije
0
F
FENA
13.12.2008. u 10:39
0
komentara
0

dijeljenja
Brammertz uvažio napore Srbije Foto: Reuters
Srbijanski tužitelj za ratne zločine i šef tima za provođenje Akcionog plana Vladimir Vukčević izjavio je da je glavni haški tužitelj Serge Brammertz u izvještaju uvažio napore Srbije da dođe do konačnog cilja - okončanja saradnje s Haškim tribunalom i da je izvještaj objektivan.
"Evropska budućnost Srbije zavisi od političke odluke Holandije, a s tim pravosuđe ne može da se nosi", rekao je Vukčević u intervjuu za "Politiku".

Vukčević je rekao da je saradnja s Tribunalom poboljšana, jer je dostavljena većina zatraženih dokumenata i da je mu izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a konstatovao "pozitivne stvari koje su se dogodile u posljednje vrijeme" i da je "ključna tačka saradnje izručenje Stojana Župljanina i Radovana Karadžića".

"Mi smo profesionalci i nećemo se obazirati na bilo kakve političke odluke međunarodnih subjekata. Isključivo radimo na tome da potpuno ispunimo naše međunarodne obaveze i uhapsimo preostalu dvojicu haških optuženika - Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Sve ostalo je politika", rekao je srpski tužitelj za ratne zločine.

Vukčević je izjavio i da istraga srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine o trgovini ljudskim organima Srba otetih na Kosovu "izuzetno dobro napreduje".

"Radimo na tri fronta povodom ovog predmeta. U kontaktu smo s mnogobrojnim ambasadama. Povećava se obim materijala koji se mogu upotrijebiti za kvalitetnu istragu", rekao je Vukčević.

On je izjavio da tužilaštvo ima dokumente, bankovne račune i druge materijale koji povezuju bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja s ovim slučajem.

"Dick Marti, specijalni izvestilac Parlamentarne komisije Vijeća Evrope za trgovinu ljudskim organima na sjeveru Albanije, najavio je dolazak u Beograd, Prištinu i Tiranu" kazao je Vukčević te dodao da će imati šta da mu pokažu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.