Brammertz: Suđenja Karadžiću i Mladiću najbolje oslikavavaju razlog osnivanja Haškog tribunala

F
FENA
10.12.2015. u 10:27
0
30
Brammertz: Suđenja Karadžiću i Mladiću najbolje oslikavavaju razlog osnivanja Haškog tribunala
0
Brammertz: Suđenja Karadžiću i Mladiću najbolje oslikavavaju razlog osnivanja Haškog tribunala Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Serge Brammertz danas je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija predstavio 24. Izvještaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u Strategiji okončanja rada Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji se odnosi na period od 16. maja do 15. novembra 2015. godine.
Tužilac je započeo obraćanje izvijestivši o statusu četiri preostala prvostepena i tri žalbena postupka pred MKSJ. Tužilaštvo očekuje izricanje prvostepenih presuda u dva postupka, u predmetima Radovan Karadžić i Vojsilav Šešelj.

U predmetu Ratko Mladić, Tužilaštvo je usredsređeno na odgovaranje na dokaze koje izvodi odbrana u najkraćim vremenskim rokovima potrebnim za ispunjenje svojih obaveza.

U predmetu Hadžić Tužilaštvo je nastavilo da radi na svim razumnim opcijama koje bi dovele do okončanja ovog suđenja.

Tužilac je obavijestio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da su izricanje presude po žalbi u predmetu Stanišić i Simatović i pretres po žalbi u predmetu Stanišić i Župljanin zakazani za slede ću sedmicu.

Na kraju, Tužilaštvo očekuje nalog o rasporedu za pretres po žalbi u predmetu Prlić i drugi.

Osvrćući se na predmete Kategorije II proslijeđene Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, tužilac Brammertz je pomenuo da je dobio uvjeravanja da će tužilačke odluke biti donesene u svim preostalim predmetima do kraja 2015., i izrazio zadovoljstvo što može reći da je ovo obećanje u velikoj meri ispunjeno.

U odnosu na krivična gonjenja za ratne zločine na nacionalnom nivou u širem smislu, tužilac Brammertz je napomenuo da se i dalje ostvaruje napredak u krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnom nivou, iako je on neravnomjeran i krhak.

U odnosu na Bosnu i Hercegovinu, ciljevi zacrtani Nacionalnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina neće biti postignuti, uz značajno odstupanje, i tužilac je ohrabrio Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da usredsredi svoje napore na krivično gonjenje u najkompleksnijim predmetima i predmetima najvećeg prioriteta.

Iako se u Srbiji nastavlja postizanje značajnih rezultata, tužilac Brammertz je naglasio da se proces pozivanja na odgovornost u Srbiji nalazi na ključnom raskršću.

U tom smislu, napomenuo je da činjenica da su prošle sedmice visoko rangirani ministri vlade pratili na putu u Srbiju osuđenog ratnog zločinca, generala Vladimira Lazarevića, i organizirali mu doček nakon što je pušten na slobodu šalje potpuno pogrešnu poruku.

Osvrnuvši se na Hrvatsku, tužilac Brammertz je istakao da s prosljeđivanjem predmeta Kategorije II iz Bosne i Hercegovine hrvatskim vlastima, “hrvatsko pravosuđe sada ima važnu priliku da jasno pokaže da se proces pozivanja na odgovornost nastavlja na nezavisan i nepristrasan način”.

Sumirajući trenutno stanje u krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnom nivou tužilac Brammertz je napomenuo da je “jasno da se širom prostora bivše Jugoslavije može i mora u većoj meri ostvariti pozivanje na odgovornost”.

Tužilac Brammertz je također posebno napomenuo izazove u aktuelnoj potrazi za nestalim osobama sa svih strana u sukobima. Napomenuo je da, kako bi se taj proces pokrenuo, “osobe koje znaju gdje se nalaze masovne grobnice i druga mjesta s posmrtnim ostacima treba podstaći da se jave”.

Međutim, tužilac je dodao da “danas, u mnogim dijelovima društva ratni zločinci se i dalje glorifikuju, a ljudi koji pružaju informacije o nestalim osobama rizikuju da budu proglašeni izdajnicima i postanu meta moguće odmazde”.

Tužilac Brammertz je pozvao sve države u regionu da “pokrenu velike kampanje podizanja javne svesti koje bi podstakle svjedoke, uključujući i izvršioce zločina i njihove pomagače, da dostave informacije o nestalim osobama”.

Tužilac je obavijestio Vijeće sigurnosti da je Tužilaštvo nedavno završilo razmatranje svog rada tokom protekle dvije decenije na krivičnom gonjenju za seksualno nasilje počinjeno u sukobima. Rezultati tog istraživanja će biti objavljeni u aprilu sljedeće godine i ta publikacija je osmišljena tako da bude praktični resurs koji će pomoći u krivičnom gonjenju ove kategorije zločina u budućnosti.

Tužilac Brammertz je zaključio obraćanje osvrćući se na značaj očekivanog izricanja prvostepene presude Radovanu Karadžiću u narednim mjesecima. Istakao je sljedeće: “u skladu s mandatom koje je dobilo od Vijeća sigurnosti, Tužilaštvo je pokrenulo postupke protiv mnogih vojnih i civilnih rukovodilaca sa svih strana u sukobima.

Međutim, suđenja Karadžiću i Mladiću možda najbolje oslikavaju razlog zbog kojeg je ovaj Međunarodni sud osnovan, kao i brojne izazove koje smo morali prevazići kako bismo ispunili svoj mandat. Zbog toga će njihovo uspješno okončanje biti nepogrešiv pokazatelj privrženosti međunarodnom miru, sigurnosti i pravdi koju su pokazali ovaj Savjet, Ujedinjene nacije i države članice”, saopćeno je iz ICTY-ja.


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: