Regija
0

Brammertz: Srbija će pravno goniti Mladićeve pomagače

FENA
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
"Zatražili smo od srbijanskih vlasti da istraže ko je bio uključen u skrivanje i podržavanje osoba koje su bile optužene pred sudom, kao što su Mladić, Karadžić i Hadžić", rekao je glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

"Vjerujemo kako preostaju odgovori na ozbiljna pitanja o tome kako je bilo moguće da se Mladić skrivao 16 godina. Mi imamo informacije o tome gdje se skrivao do 2006., ali ne i gdje je bio od tada do dana kada je uhapšen. Stoga pozdravljamo izjavu Srbije kako će istražiti i pravno goniti one koji su pomagali Ratku Mladiću dok je bio u bijegu. Raduje nas i što ćemo dobiti dodatne informacije kako je Goran Hadžić mogao izbjegavati pravdu posljednjih sedam godina. On je pobjegao pod sumnjivim okolnostima, kratko nakon što je nalog za njegovo hapšenje dostavljen Beogradu", izjavio je Brammertz u intervjuu beogradskom Blicu.

Brammertz je izrazio i zabrinutost što neki u Srbiji "ne prihvaćaju i poriču zločin u Srebrenici".

On podsjeća kako će Mladiću u Hagu suditi za individualnu odgovornost za zločine u BiH i kako je važno da "države bivše Jugoslavije nastave rad nakon prestanka mandata Haškog suda".

"Njima ostaje privesti pravdi brojne počinitelje zločina u Srebrenici, koji su bili na nižim zapovjednim dužnostima. Odgovornih za zločine u Srebrenici još ima na slobodi", upozorio je Brammertz.