UN
0

Brammertz podnosi izvještaj o saradnji Srbije s Haškim sudom

FENA
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz podnijet će u ponedjeljak u New Yorku redovni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o saradnji Srbije s Haagom.

Glavni tužilac je pisani izvještaj podnio Vijeću sigurnosti tri sedmice prije hapšenja najtraženijeg haškog bjegunca i taj izvještaj nije mijenjan, ali će biti dopunjen usmenim izlaganjem koje također ulazi u službenu dokumentaciju Vijeća sigurnosti.

Tako će Brammertzov pisani izvještaj, inače jedan od najoštrijih redovnih šestomjesečnih izvještaja, u ponedjeljak biti ublažen usmenim obraćanjem u kome će on, po vlastitim riječima, izraziti zadovoljstvo zbog hapšenja i izručenja Mladića ICTY-u.

"Iako ću (u pismenom dijelu) konstatovati brojne propuste, u usmenom govoru ću izraziti zadovoljstvo hapšenjem Mladića", rekao je Brammertz prošle sedmice i dodao da je i mnogo političara u Srbiji vrijedno radilo na tome da se Mladić nađe pred ICTY-em.

Izvještaj, kazao je, predstavlja "objektivnu analizu saradnje na terenu."

"Nema razloga da taj kritički izvještaj mijenjan, ali priznat ćemo da je hapšenjem Mladića Srbija ispunila jednu od svojih glavnih međunarodnih obaveza. Sigurno ću to u vrlo pozitivnom smislu prenijeti Vijeću sigurnosti UN-a", kazao je Brammertz.

On je napomenuo da je Tužilaštvo proteklih mjeseci bilo kritično zbog neuspješnih pokušaja srpskih vlasti da uhapse Mladića i tražilo poboljšanje operacija na terenu, ali da je sada zadovoljno što je najtraženiji haški bjegunac uhapšen.

"Kao rezultat hapšenja danas je samo jedan od 161 optuženika na slobodi," dodao je Brammertz.

Na pitanje da li će glavni tužilac ICTY-a u ponedjeljak potvrditi da Srbija "u potpunosti sarađuje s Tribunalom," Brammertzov posebni savjetnik Frederick Swinnen je u nedjelju rekao Tanjugu da treba "sačekati usmeno obraćanje".

Prema njegovim riječima, Brammertz će sigurno spomenuti i preostalog haškog bjegunca Gorana Hadžića i "izraziti nadu" da će se i on uskoro naći u Hagu.