Beograd
0

Brammertz počeo razgovore sa srbijanskim čelnicima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz u ponedjeljak je, prvi dan boravka u Beogradu, razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, predsjednikom nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem i tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

U saopćenju srbijanskog nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom navodi se da je Brammertz u razgovoru s Ljajićem istaknuo kako je glavno preostalo pitanje u suradnji Srbije s Haagom uhićenje preostale dvojice optuženih, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, koji su u bijegu.

U povodu inicijative Srbije da osobe pravomoćno osuđene pred Haaškim sudom izdržavaju zatvorsku kaznu u zemljama čiji su državljani, Brammertz je izjavio kako joj trenutno ne može dati podršku, između ostaloga i zbog komentara kojima je popraćena presuda žalbenog vijeća tribunala u predmetu Mrkšić i Šljivančanin.

Glavni haaški tužitelj istaknuo je da će njegovo izvješće Vijeću sigurnosti UN u junu realno stanje suradnje Srbije s Haaškim sudom, kao i dojmove što će ih steći u Beogradu.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić istaknuo je u razgovoru s Brammertzom da će Srbija nastaviti u potpunosti surađivati s Haaškim sudom, priopćio je predsjednikov ured.

Tadić je, kako se navodi, podsjetio da je Haaškom sudu Srbija izručila 44 optužena za ratne zločine i naveo da ona intenzivno traga za preostalim optuženima.

Brammertz će u utorak, kako je najavljeno iz srbijanske vlade, u Beogradu razgovarati s predsjednikom vlade Mirkom Cvetkovićem.