Regija
0

Brammertz krajem marta u Beogradu

FENA
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz dolazi u posjetu Srbiji u posljednjoj sedmici marta, saznaje B92.

Brammertz će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o saradnji Beograda s Haagom, odnosno o potrazi za preostalim haškim optuženicima, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem. U svom posljednjem izvještaju, Brammertz je zaključio da postoji napredak u saradnji Srbije, ali to nije bilo dovoljno Evropskoj uniji da deblokira primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Brammertz je 17. i 18. novembra 2008. u Beogradu razgovarao s koordinatorima Akcionog tima za hapšenje preostalih haških bjegunaca, Rasimom Ljajićem i Vladimirom Vukčevićem, kao i s direktorom BIA Sašom Vukadinovićem i državnim zvaničnicima Srbije.

On tada nije davao izjave, a u šturom saopćenju iz kabineta premijera Mirka Cvetkovića navedeno je da je Brammertz ocijenio kako postoji napredak u saradnji Srbije s Haškim tribunalom.

Brammertz je u decembru 2008, predstavljajući polugodišnji izvještaj o radu Tribunala u Vijeću sigurnosti, naveo da se saradnja Srbije s Haagom "značajno poboljšala", ali da "najkritičnija oblast saradnje" ostaje hapšenje preostalih bjegunaca.