Srbija
0

Brammertz istakao napredak u saradnji s Haagom

FENA
Tužilac Haškog suda Serge Brammertz izjavio je u Bruxellesu da "ima napretka u traganju za odbjeglim optuženicima", kad je u pitanju djelovanje vlasti u Beogradu i saradnja s tribunalom u Haagu.

Brammertz je istakao i da s hrvatskim vlastima "razmjenjuje mišljenja" oko svega onoga što je dio traganja za dokumentima vezanim za operaciju hrvatske vojske "Oluja", 1995. godine.

On je to rekao novinarima poslje sastanka s tužiocima zemalja s područja bivše Jugoslavije, s kojima je potpisan protokol o obuci mladih tužilaca i postavljanju iz svake zemlje regiona po jednog tužioca za vezu u tribunalu u Haagu. Taj sporazum će omogućiti da tužilaštva Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije imaju pristup bazama podataka u Haagu, javio je u petak BBC.

Brammertz je kazao da je razmijenio mišljenje i s evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, naglasivši da su to "uopšteni razgovori" kad je riječ o saradnji vlasti u regionu s Haškim sudom.

Zamoljen da kaže znači li to da se "čarobne riječi" o punoj saradnji Beograda, pa i Zagreba, s Haagom još ne mogu izgovoriti, Haški tužilac je rekao: Pa, znate, svakako ima napretka u traganju za odbjeglim optuženicima. Jedan veoma dobar akcioni tim traga za odbjeglim optuženicima, a to su veoma motivisane kolege. Oni obavljaju dobar posao. Vidjećemo šta će nam donijeti budućnost".

Kako je dodao Brammertz, s vlastima u Beogradu je prošle nedjelje razmotrio sve elemente vezane za istragu i eventualno hapšenje odbjeglih optuženika.

"Imao sam s tim vlastima dobre razgovore. Zajedno ćemo raditi na tome da se pobrinemo da i preostali problemi budu prevaziđeni", zaključio je tužilac Haškog tribunala Brammertz.