Regija
0

Brammertz: Hapšenje bjegunaca od kritične važnosti

FENA
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je danas u Beogradu da insistira na tome da preostala četiri haška bjegunca što prije budu izvedena pred lice pravde i da je to od kritične važnosti.

"Od kritične je važnosti da preostala četiri haška bjegunca - Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin - što prije budu izvedeni pred lice pravde", rekao je Brammertz novinarima poslije sastanka sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Brammertz je dodao da je tokom današnjih susreta sa predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem i tužiocem Vukčevićem razgovarao o oslobađajućoj presudi bivšem premijeru Kosova Ramushu Haradinaju i istakao da haško tužilaštvo proučava ovu presudu kako bi odredilo moguće osnove za ulaganje žalbe.

On je dodao da će u predstojećim, odvojenim susretima s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom od njih tražiti da preuzmu svoj dio odgovornosti da bi Srbija u potpunosti sarađivala s Haškim tribunalom, javio je Tanjug.

Glavni tužilac Haškog suda Serge Brammertz stigao je u Beograd u posjetu koja bi mogla značajno da utječe na to da li će Evropska unija Srbiji ponuditi da prije majskih izbora potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Novi tužilac Tribunala je, u srijedu poslije prvih razgovora sa srpskim zvaničnicima zaduženim za saradnju s Haškim sudom, izjavio da Srbija mora da učini još toga u poglede saradnju s Tribunalom.

Savjetnik Borisa Tadića Jovan Simić je za BBC kazao da će ključne teme razgovora srpskih zvaničnika s glavnim tužiocem biti saradnja države s tribunalom, ali i "sramna oslobađajuća presuda bivšem komandantu Oslobodilačke Vojske Kosova, Ramushu Harajdinaju".

Simić očekuje da će kada je reč o saradnji s Tribunalom srpska strana akcent staviti na nedavni „zamalo uspjeli“ pokušaj hapšenja Stojana Župljanina, šefa banjalučke policije u vrijeme rata u BiH.

"Beograd ima dovoljno aduta da pokaže da je svojski i pošteno radio i da je samo stjecaj nesretnih okolnosti doveo do toga da Župljanin nije uhvaćen", dodaje Simić.

Jovan Simić u razgovoru za BBC kaže i da očekuje da Brammertz pozitivno ocijeni saradnju Beograda s Tribunalom, što bi "automatski otvorilo put ka odluci EU da Srbiji ponudi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju".

Potpisivanje tog sporazuma sa Srbijom za sada unutar EU blokiraju Holandija i Belgija koje insistiraju na punoj saradnji Beograda s Haškim sudom.