Rasim Ljajić
0

Brammertz će konstatirati napredak u saradnji s ICTY-em

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim sudom (ICTY) Rasim Ljajić izjavio je u utorak uvečer da će glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a konstatirati napredak Srbije u saradnji s tim sudom, ali i da ta saradnja nije u potpunosti ostvarena jer Ratko Mladić nije u Haagu.

Ljajić je kazao RTS-u da se "svi potajno nadamo pozitivnom izvještaju, ali znajući način rada haškog tužitelja, on će se u izvještaju kloniti odrednica pozitivan i negativan, i konstatirati ono što je vidio i čuo - apsolutni napredak u saradnji, postojanje političke volje i kredibilnost akcija koje provodimo, što je rekao i tokom razgovora s nama".

"Brammertz će također konstatirati da nije postignuta puna saradnja jer Mladić nije u Haagu", napomenuo je Ljajić.

Od Brammertzova izvještaja zavisi i odluka Evropske unije o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a Ljajić smatra da ako taj izvještaj bude "umjeren", to neće biti dovoljno za Holandiju, ali će biti za Bruxelles i ostalih 26 zemalja EU-a kao i do sada.

"Jedna zemlja se ispriječila Srbiji na putu ka EU i insistira na punoj saradnji i Ratku Mladiću u Haagu. Čak i kada bi Brammertz rekao da postoji puna saradnja, mislim da bi Holandija insistirala na Mladiću u Haagu prije nego što bi dala konačnu ocjenu i omogućila primjenu SSP-a", istakao je Ljajić.

On je napomenuo, prenosi Tanjug, da nikada nije postojala bolja saradnja službi sigurnosti, a takvu saradnju Srbija ima i sa zemljama u regiji.