Regija
0

Bramertz danas u Beogradu

Anadolija
Serge Bramertz
Serge Bramertz
Glavni tužilac Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Bivšoj Jugoslaviji (ICTY) Serge Bramertz danas stiže u dvodnevnu posjetu Srbiji. Dopisnik agencije Anadolija iz Beograda javio je da će se Bramertz susresti s najvišim srbijanskim zvaničnicima.

Planirani su sastanci glavnog haškog tužioca sa sa srbijanskim premijerom i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, potpredsjednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predstavnicima bezbjednosnih službi.

Posjeta Bramertza Beogradu posljednja je uoči njegovog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a o saradnji Srbije i Tribunala u Hagu. Glavna tema razgovora bit će pitanja vezana za skrivanje haških bjegunaca i mrežu njihovih pomagača.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom i potpredsjednik vlade Rasim Ljajić rekao je da će jedna od tema razgovora sa Bramertzom biti trgovina ljudskim organima na Kosovu.