Regija
0

Bradtke: Bushova posjeta Hrvatskoj poticaj privrednoj suradnji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Službena posjeta Hrvatskoj američkog predsjednika Georgea W. Busha dat će zamah daljnjem poboljšanju bilateralnih odnosa i potaknuti gospodarsku suradnju dviju zemalja, ocijenio je u utorak američki ambasador u Zagrebu Robert Bradtke u intervjuu Glasu Amerike.

"Ta posjeta prije svega odražava već postignuto poboljšanje odnosa, i mislim da će predstavljati zamah za njihovo daljnje unapređenje", rekao je Bradtke.

"Nadam se da će posjet voditi i do prisnijeg dijaloga o regionalnim odnosima te da će biti poticaj poboljšanju ekonomskih odnosa koji su, iskreno govoreći, nešto zaostajali za političkim", dodao je.

Dolazak predsjednika Busha, prema njegovim riječima, "rezultirat će voljom više Amerikanaca za poslovnom suradnjom s Hrvatskom, kao i posjetom sve većeg broja američkih turista".

Vrijednost trgovinske razmjene SAD-RH u 2007. godini je iznosila 579.5 milijuna dolara, sa suficitom na strani Hrvatske od 85.5 milijuna dolara. Hrvatski izvoz u SAD iznosio je 332.5 milijuna, a uvoz 247 milijuna dolara, prema podacima američkog ministarstva trgovine.

Prošle sezone Hrvatsku je posjetilo oko 270.000 američkih turista, a za hrvatske destinacije i ove godine postoji veliki interes na turističkom tržištu SAD-a.

Ambasador Bradtke je naglasio kako će za realiziranje potencijala koji donosi posjet predsjednika Busha biti potreban "itekakav trud" i njega i nove hrvatske veleposlanice u Washingtonu Kolinde Grabar-Kitarović, te osoblja ambasade u Zagrebu i Washingtonu.

"Morat ćemo zaista iskoristiti sve mogućnosti koje će ovaj posjet otvoriti kako bi proširili i produbili hrvatsko-američke odnose", rekao je.

Posjeta predsjednika Busha u petka i subotu, po njegovim će riječima "biti velika proslava ne samo hrvatskog članstva u NATO-u već i američko-hrvatskih bilateralnih odnosa".

Prije dolaska u Zagreb, Bush suđeluje na samitu NATO-a u Bukureštu gdje Hrvatska očekuje poziv u članstvo.

Ambasador Bradtke, koji je Zagrebu nepune dvije godine, u razgovoru za VOA-u nije želio sebi pripisati zasluge za prvi službeni posjet jednog američkog predsjednika Hrvatskoj od osamostaljenja, ističući kako je posjet rezultat napretka u odnosima SAD-RH za koji je "zaslužan hrvatski narod".

"Taj je napredak rezultat ogromnog truda i zalaganja brojnih ljudi: prije svega, samog hrvatskog naroda. Rezultati koje su postigli po pitanju reformi u politici, gospodarstvu i obrani - to je zapravo ono što je otvorilo vrata napretku u našim bilateralnim odnosima", kazao je.

Podrška predsjednika Busha za primanje Hrvatske u članstvo NATO-a, po njegovoj je ocjeni, "imala vrlo jak utjecaj na poboljšanje odnosa".

Rekavši kako ulaskom u NATO "Hrvatska dobija garanciju sigurnosti u skladu sa članom 5, po kojem se napad na jednoga smatra napadom na sve", Bradtke je ocijenio kako je to "dostignuće povijesnih razmjera za Hrvatsku i jamstvo za njezinu sigurnost u budućnosti".

Na pitanje o kritikama Hrvatskoj veznih uz spori povratak srpskih izbjeglica, veleposlanik SAD-a je kazao kako se radi o "vrlo složenom problemu, koji se u međunarodnoj zajednici vrlo pomno prati".

"Postoji volja hrvatske Vlade da se taj problem riješi. Hrvatska ima novog potpredsjednika Vlade, gospodina Uzelca, koji je Srbin zadužen za rješavanje tog problema. I ja i moji kolege iz OSCE-a i EU-a sastali smo se s njim, i mogu reći da smo ohrabreni njegovom energijom, organizacijskim sposobnostima i predanošću za stvarnim napretkom na tom polju", rekao je Bradtke.