Lažiranje izvještaja
39

Božo Petrov podnio krivičnu prijavu protiv Ivice Todorića

SRNA
Božo Petrov, predsjednik hrvatskog Sabora (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Božo Petrov, predsjednik hrvatskog Sabora (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik hrvatskog Sabora Božo Petrov podnio je krivičnu prijavu protiv vlasnika "Agrokora" Ivice Todorića i uprave zbog "lažiranja finansijskih izvještaja o poslovanju tog koncerna".

"Ono što je već objavljeno u medijima izaziva sumnju, pa ukoliko je Todorić čist, neka institucije obave svoj posao. Ukoliko nije, onda će se institucije njim baviti", poručio je Petrov i dodao da je prijavu podnio kao fizičko lice, a ne kao predsjednik Sabora.

On je naveo da je o prijavi protiv Todorića obavijestio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, prenose hrvatski mediji.

Prvi potpredsjednik VTB banke Jurij Solovjev izjavio je da su vlasnik Ivica Todorić i menadžment "Agrokora" godinama lažirali finansijske izvještaje ovog koncerna, što je i dovelo do trenutne krize.

Međutim, predstavnici te banke demantovali su njegove tvrdnje i naveli da "Agrokorovi" izvještaji nisu lažirani već da je u njima "samo bilo nepravilnosti".

"Agrokor" ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga "Agrokora". Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca ovoga hrvatskog koncerna.