Karadžićev život u Beogradu
0

Bosanski kasapin kao zaljubljeni guru

Sarajevo-x.com
Dok su ga NATO trupe tražile po bosanskim selima, haški bjegunac igrao se sa svjetskom i domaćom javnošću i vlastima. Sjedio je za počasnim stolom pod reflektorima i kamerama u Beogradu, Somoboru, Kikindi, Novom Sadu, Smederevu, a, kako piše Blic u Temi dana, javno se šetao sa atraktivnom ženom koju je predstavljao kao svoju najveću ljubav.

Imao je web site, javno objavljivao brojeve svojih mobitela i svi su mogli doći do njega kako bi im ovaj doktor alternativne medicine pomogao da riješe sve, pa i seksualne smetnje i problem starenja.

"Nikada, ali nikada nisam ni pomislila da je to Radovan Karadžić," kaže za Blic Maja Đelić, stručnjak za kinesku medicinu, koja je sa Radovanom Karadžićem, odnosno Draganom Davidom Dabićem, održala predavanje u decembru prošle godine u Centru za kulturu u Smederevu. Tema predavanja - "Odnos tihovanja i meditacije".

"Uvek je imao puno vremena na raspolaganju. Nije imao bosanski akcenat. Bio je jako kulturan, samouveren, šalio se, nije odavao utisak uplašene osobe, niti nekoga ko ima bilo kakav problem. Nikada nije pričao gde je živeo, ali je govorio da ima sinove i unuke. Nije spominjao ćerku," kaže Maja za predavača koji je bio predstavljan kao neuropsihijatar iz Amerike koji je proputovao cijeli svijet, uključujući i Himalaje.

Svi sagovornici ovog lista Karadžića opisuju kao harizmatičnu i prijatnu osobu, "čovjeka koji veoma liči na mistične indijske gurue".

"Kada sam ga upoznao, imao sam samo sumnju da je pravi neuropsihijtar," priča urednik magazina "Zdrav život" za koji je Karadžić pod lažnim imenom pisao. "Rekao je da radi u klinici, a kada sam ga pitao u kojoj, državnoj ili privatnoj, odbio je da odgovori. To mi je bilo neobično. Zato sam mu zatražio diplomu Medicinskog fakulteta. Rekao je da to ne može da učini, jer mu je diploma kod bivše supruge od koje se razveo i koja živi u Americi, a da mu je Mila sadašnja ljubav. Nikada nije pričao o svom životu. Kada sam ga pitao odakle je, odgovorio je: "Iz Krajine". Nije pričao o svom rodnom kraju, o ratu, niti me je ikada išta pitao, iako sam mu rekao da sam iz Sarajeva i da tamo žive moji roditelji."