FBI vodi istragu
0

Borisu Tadiću iz SAD-a upućene prijetnje smrću

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tužilaštvu za ratne zločine Srbije nedavno su stigla tri pisma iz SAD u kojima se prijeti smrću predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću i tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću, piše "Blic". U jednom od pisama anonimni autori poručuju Vukčeviću i Ljajiću da ako isporuče Mladića u Hag da će ih sasjeći u komade a kontejner će im biti „vječna kuća“.

Pisma koja su stigla u Tužilaštvo sadrže konkretne prijetnje i vulgarne uvrede, ispisane latinicom sa puno pravopisnih grešaka, a pretpostavlja se da ih je sačinio isti autor, odnosno isti autori.

"Evo nas konačno u srcu izdajničkog "gnjezda" da izvršimo pravednu kaznu", navodi se u pismu sa potpisom "Kondorov skok", a ispod je nacrtan grob na kome su ispisana imena Tadića, Ljajića i Vukčevića.

U pismu potpisanom sa "Crni orao", anonimni autori poručuju Vukčeviću: "Budete li izručili Mladića našim neprijateljima u Hagu, tebe i Ljajića "sasjećemo" u komade, a kontejner će vam biti vječna kuća".

U trećem prijetećem pismu nečitko napisanom navodi se da Vukčevića i Tadića "treba pobiti kao veprove".

Na adresu redakcije "Blic" stiglo je jedno pismo koje sadrži prijeteće poruke Vukčeviću, a poslato je iz američke države Ilinois i potpisano sa "Srpski oslobodilački pokret, Ilinois".

U njemu se navodi da Vukčevića "treba ubiti kao besnog psa".

Sumnja se da su autori ovih pisma iste osobe koji su ranijih godina slale prijetnje iz SAD-a.

Američki FBI je pokrenuo istragu krajem prošle godine protiv tri osobe zbog sumnje da su slali prijeteća pisma Vukčeviću, Ljajiću i Tadiću i tada priveli trojicu američkih državljana srpskog porjekla i uzeli im otiske kako bi ih uporedili sa otiscima sa prijetećih pisama koja su stigla u Tužilaštvo.