Regija
0

Borislav Stefanović: Vlada Srbije neće priznati Kosovo

SRNA
Borislav Stefanović
Borislav Stefanović
Šef Pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je danas da Vlada Srbije neće priznati Kosovo, niti pomoći tzv. republici Kosovo.

"To nije namera niti će ikada biti cilj bilo koje vlade Srbije, ali je namera da se nađe najbolje rješenje za naše građane na Kosovu i Metohiji da ostanu i opstanu u svojoj državi, u svojim kućama i sa svojim institucijama", rekao je Stefanović je na sjednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

On je optužio opoziciju da nije iznijela nijedan konkretan prijedlog i da retorika predstavnika opozicije neće ništa riješiti već samo napraviti veće probleme.

Stefanović je naglasio da će nastaviti konsultacije sa predstavnicima opština sa sjevera Kosova.

On je ponovio da su predsjednici opština sa sjevera Kosova iznijeli svoj lični i stav svojih partija, a donekle i stav građana sa tog područja.

Stefanović je rekao da je carinski pečat prihvaćen jer je UNMIK odlučio da je u skladu sa Rezolucijom 1244 i nema obilježja tzv. republike Kosovo.

On je rekao da je sjever izuzet jer građani na sjeveru neće dozvoliti da mu se izdaju tablice i dokumenta Kosova i zato su oni ključni faktor u odbrani srpskih nacionalnih interesa, ali Srbi južno od Ibra moraju imati alternativu.
Stefanović je rekao da su dogovorom o katastru Srbi dobili mogućnost da ostvare svoja imovinska prava, ako to žele.

"Do sada su kosovske vlasti riješile samo 78 slučajeva bespravno korištene srpske imovine od strane Albanaca", rekao je on.