Srednji vijek u modi
15

Borci u viteškim oklopima odmjeravali snage na festivalu u Srbiji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Borci u viteškim oklopima su u subotu odmjeravali snage u duelima održavanim u sklopu viteškog festivala u istočnoj Srbiji, piše AFP.

Srednjovjekovna historijska bitka, sportskom terminologijom današnjice poznatija pod nazivom "full-contact", nije bila nikakva predstava sa glumcima, već borilište u kojem je učešće uzelo 60 boraca iz Srbije i evropskih zemalja.

Intenzivne viteške borbe bi se mogle svesti pod svojevrstan MMA, ali sa srednjovjekovnim oružjem, gdje o pobjedniku odlučuje poseban bodovni sistem.

Francuski borac Victor Rousseau (28) izjavio je, dok se pripremao za grupni meč, da je trenirao boks i da voli historiju.

"Za mene je ovo dobra kombinacija", poručio je on za AFP.

Foto: AFP
Foto: AFP

Moderna forma srednjevekovne bitke postala je samo formalizovana kao sport u protekloj deceniji, uz pomoć prvenstva pod nazivom "Bitka za nacije".

Turnir u Srbiji bio je dio Međunarodnog viteškog festivala, koji se održava u čast obilježavanja 600 godina od izgradnje manastira Manasija, utvrđenog masivnim kamenim zidovima i kulama.

Mnogi koji nose sopstvene mačeve ili lukove i strijele, u srednjovjekovnoj odjeći, kampovali su u šatorima tri dana, uz podsjećanje na srednjovjekovne zanate i mesne specijalitete.