Hrvatska
0

Borci protiv dolaska Tadića u Vukovar

SRNA
Vukovar tokom rata
Vukovar tokom rata
Udruženje boraca, invalida i udovica domovinskog rata Podravke /UBIUDR/ protiv je dolaska predsjednika Srbije Borisa Tadića u Vukovar početkom novembra.

UBIUDR je u saopštenju izrazio nezadovoljstvo što će predstavnici dvije države tom prilikom razgovarati o povratku izbjeglica, zaštiti njihove imovine, rješavanju stambenih pitanja i očuvanju pisma i jezika Srba u Hrvatskoj, te o tužbi Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

"O ovim i sličnim pitanjima predsjednici Srbije i Hrvatske mogu razgovarati gdje i kada hoće, ali ako dođe do posjete Tadića Vukovaru, još uoči 18. novembra - Dana sjećanja na žrtve ovog grada, onda nije dovoljno da srpski prdsjednik kaže, kako inače govori, 'žao mi je', već uz izvinjenje treba i mora jasno i glasno reći da su Srbija, JNA i Crna Gora bili agresori na Hrvatsku, te kada će i koliko Srbija platiti ratnu odštetu", navedeno je u saopštenju.

Iz UBIUDR navode da, ukoliko i dođe do posjete srpskog predsjednika Vukovaru, onda traže odgovore na konkretna pitanja, ali i ratnu odštetu. 

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da očekuje da bi predsjednik Srbije Boris Tadić mogao da posjeti Vukovar u prvoj polovini novembra. 

Josipović je rekao novinarima da je dolazak Tadića važan za budućnost Hrvatske, regiona i Evrope, izrazivši nadu da će "Hrvati to razumijeti".