Protesti u Hrvatskoj
0

Blokirani granični prelazi ka BiH

SRNA
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Hrvatski poljoprivrednici iz Brodsko-posavske županije sa dvadesetak traktora blokirali su danas oko 11.00 časova međunarodni granični prelaz sa BiH, Slavonski Šamac - Šamac, izražavajući nezadovoljstvo stanjem u poljoprivredi.

Oni su poručili da će granični prelaz biti blokiran dok ne stignu rezultati pregovora u Zagrebu, koji trenutno vode predstavnici poljoprivrednika sa potpredsjednicima hrvatske Vlade Jadrankom Kosor i Damirom Polančecom.

Predsjednik Zajednice udruženja seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo rekao je pred početak sastanka da očekuje da se riješi većina njihovih zahtjeva, ističući da će u suprotnom "ostati u Zagrebu i raširiti se po cijeloj zemlji".

Traktoristima,  koji su juče stigli u Zagreb, noćas su se pridružili i studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a danas i poljoprivrednici Brodsko-posavske županije, koji su blokirali granični prelaz.

Više od dvjesto traktora juče je blokiralo saobraćaj Vukovarskom ulicom ispred hrvatskog Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu, protestujući zbog katastrofalnog stanja u poljoprivredi.

Poljoprivrednici traže povećanje otkupne cijene mlijeka, reprogram kredita i isplatu svih podsticaja.

Okupljeni u nekoliko udruženja iz svih krajeva Hrvatske, poljoprivrednici od hrvatske Vlade traže i neopozivu ostavku resornog ministra Božidara Pankretića, ali i smjenu bivšeg boksera i trenutnog predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Željka Mavrovića, koji nije stao na stranu učesnika protesta.