Borut Pahor
0

'Blokada Hrvatske mogla bi riješiti granični spor'

FENA
Slovenski premijer Borut Pahor ocijenio je u petak da bi se zaplet nastao nakon što je njegova vlada blokirala otvaranje i zatvaranje većeg broja pregovaračkih poglavlja u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom mogao na kraju pokazati i korisnim ako ubrza rješenje graničnog spora.

"Obje su države sada dobile priliku da osvježe svoje koncepte za rješavanje otvorenih pitanja, a zaplet vidim kao koristan. Ako se predmet koji je taj zaplet izazvao uspješno riješi u razumnom roku, Hrvatskoj neće biti izazvana šteta u njenom relativno brzom ulasku u EU", rekao je Pahor, komentirajući nastalu situaciju na tribini "Večer u Europi" koju je moderirao slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Alojz Peterle.

Rješenje zapleta treba biti takvo da se zaštite slovenski nacionalni interesi i omogući nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, rekao je Pahor. Da Slovenija nije odlučila izreći rezerve u većem broju poglavlja, istaknuo je na tribini slovenski premijer, došlo bi do zahtjeva za održavanjem referenduma o pristupu Hrvatske Europskoj uniji na kraju njenog pristupnog procesa, što bi moglo dramatično zatrovati odnose dviju susjednih država.