Regija
3

Blic: Pripadnici Državne bezbjednosti Srbije su ubili novinara Ćuruviju

Klix.ba
Napisana je optužnica protiv četvorice okrivljenih za ubistvo Slavka Ćuruvije, vlasnika "Dnevnog telegrafa", objavio je Blic u današnjem štampanom izdanju.
Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, na Uskrs, u ulazu zgrade u kojoj je živio u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Skoro 15 godina poslije tog zločina, napisana je optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i bit će objelodanjena za nekoliko dana, navodi se u tekstu.

Radomir Marković (68) direktno je naredio likvidaciju, Milan Radonjić (54) je organizovao zločin, Ratko Romić (51) pomagao je u izvršenju ubistva, dok je Miroslav Kurak Miki (43), pucao u Ćuruviju.

Marković, tadašnji šef resora Državne bezbjednosti Srbije, direktno je naredio likvidaciju, tvrdi Blic, Milan Radonjić , tadašnji načelnik beogradskog centra DB-a je organizovao zločin, Ratko Romić, tadašnji operativac drugog odjeljenja Beogradskog centra DB-a pomagao je u izvršenju ubistva, dok je Miroslav Kurak Miki, nekadašnji pripadnik posebne službe obezbjeđenja u DB-u, direktni izvršilac zločina.

Blic je ranije pisao da je Ćuruvija trebalo biti ubijen 10. aprila, ali je egzekucija pomjerena za dan kasnije jer operaterka SDB-a, zadužena za slušanje i prikupljanje informacija od operativaca sa terena, nije javila izvršiocima ubistva kada Ćuruvija tog dana stiže kući.

Bit će nastavljeno i prikupljanje dokaza da li je Rade Marković naredio ubistvo Ćuruvije po nalogu Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića, piše Blic.